Létrehozva: 2022.06.26.

Németh Szilárd: a jövő évi költségvetés az alacsonyan tartható rezsiköltségekről szól

A kormány célja, hogy Magyarországon megfizethető maradjon az energia

Szerző Ripost

A kormány célja, hogy Magyarországon továbbra is ellátási gondok nélkül legyen megfizethető az energia ára és a jövő évi költségvetés pont arról szól, hogy a rezsiköltségeket az elmúlt tíz év árszínvonalán tartsák - erről a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos beszélt a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

 

    Németh Szilárd azt mondta, az ukrajnai háborúra adott rossz, az elhibázott brüsszeli szankciós politika miatt "háborús infláció rengeti meg a világot", az energiaárak az "égbe emelkedtek". A magyar kormánynak azonban a haza védelmére és az emberek biztonságára kell koncentrálnia, a kormány nem engedheti meg, a hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát - fogalmazott.

    A "négy stop" - a rezsi-, a benzinár-, a kamat- és az élelmiszerárstop - nélkül 6-7 százalékkal lenne magasabb az infláció Magyarországon.

    A rezsicsökkentést teljes egészében fent kell tartani - jelentette ki Németh Szilárd, hozzátéve, hogy ez nem lesz egyszerű, mert "a háború árnyékában vannak olyan érdekek, amik nem ezt szeretnék elérni". Értehetetlennek nevezte a brüsszeli szankciós politikát és Magyarország a gázra kivetett szankciókat sem tudja támogatni.

    A politikus emlékeztetett arra, hogy a rezsicsökkentés fenntarthatósága miatt hozták létre a rezsivédelmi alapot, jövőre 670 milliárd forint befizetést várnak azoktól a cégektől, amelyek a háború következtében nem az előre tervezett profitot, hanem extraprofitot "zsebelnek be".

    A Ryanair légitársaság kapcsán azt mondta, senki nem vonhatja ki magát a magyar szabályozás alól, senki nem gondolhatja azt, hogy a magyar törvényeken kívül vagy felül áll. Jelezte, komoly fogyasztóvédelmi vizsgálat zajlik a céggel szemben és úgy vélte, hogy önmagáért beszél az a lenéző stílus, ahogy a légitársaság vezetése beszélt Magyarországról.

    Arra a felvetésre, hogy az ellenzék is többször kritizálta a rezsicsökkentést, Németh Szilárd azt mondta: éppen azok emeltek ellene szót, akik 2002 és 2010 között elszabadították az energiaárakat. Felidézte: akkor, amikor a gáz világpiaci ára csökkent, a Magyarországon külföldi kézben lévő szolgáltatók még jobban "kizsebelték" a háztartásokat, kiszolgáltatták a magyar embereket.

    Mint mondta, akkor - nyolc év alatt - tizenötször emelték a gáz és a villamosenergia árát, a gáz ára 206 százalékkal, az áram ára 97 százalékkal emelkedett.

    Az ellenzék a kampány alatt, ahol tudta, fúrta-faragta a rezsicsökkentést, Gyurcsány Ferenc "hülyeségnek", Márky-Zay Péter "ostobaságnak" titulálva azt - mondta.

    A kormánybiztos szemléltetésképpen elmondta, hogy az intézkedések nélkül a jelenlegi 115 forintos köbméterenkénti gáz piaci ára 565 forintba kerülne, az áram ára kilowattóránként 148 forintba kerülne a mostani 37 forint helyett. Az üzemanyagért a jelenlegi 485 forint helyett a 800 forint/liter piaci árat kellene fizetnie a lakosságnak.

    Németh Szilárd beszélt arról is, hogy egyedül Magyarországon fenntartható az árszínvonal és egyedül Magyarországon védi árstop az embereket.

A jövő évi költségvetésben arra koncentrálnak, hogy a háború árát ne a magyar családok fizessék meg, ezért hozták létre a büdzsén belül a rezsivédelmi és a honvédelmi alapot - fejtette ki Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a rezsicsökkentés eredményeinek megvédéséhez „nagyon nagy pénzre” van szükség, hiszen a lakosság a rezsicsökkentés eredményeként jelenleg 115 forintért kapja köbméterenként a gázt, szemben a piaci 565 forintos árral, míg a villany esetében 37 forintot fizetnek az emberek, a piacon pedig 140 forint fölött van az ár. Hangsúlyozta: a rezsicsökkentés következtében az elmúlt tíz évben 2300 milliárd forint maradt az embereknél. Ezzel szemben - folytatta - 2002 és 2010 között ezt pénzt a külföldi tulajdonban lévő energiacégek „hordták ki az országból”.

Azt, hogy Budapest csatlakozna az energiatakarékossági sprintnek nevezett „brüsszeli kezdeményezéshez”, Németh Szilárd úgy kommentálta: ez egy „fedőakció”, mert valójában arról van szó, hogy ne legyen védett piac az egyetemes szolgáltatás, ne lehessen rezsicsökkentést bevezetni, és jól ki lehessen „zsebelni” az embereket.

Magyarország ma garantálja azt, hogy az emberek megfizethető módon és biztonságosan jutnak hozzá energiához - mondta a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos. Úgy fogalmazott: Magyarországon az embereknek nem kell azon törni a fejüket, hogy majd „mécsessel fognak fűteni, kevesebbet kelljen világítani, és majd kirázzák a ruhájukat mosás helyett”.

A kormánybiztos komoly büntetéseket helyezett kilátásba a cégeknek az extraprofitadó áthárítása esetére. A kormánypárti politikus az interjúban úgy fogalmazott: „nagyon komoly büntetések” lesznek abban a tekintetben, hogy „jó néhányan” „nekiugrottak” az extraprofitadónak, és azt mondták, hogy ezt „jól ráterhelik az emberekre”.

„Mi meg azt mondjuk, hogy nem, nem így lesz, hanem ezért komoly büntetések fognak járni mindenki számára” - jelentette ki, hozzátéve, hogy ezek büntetések is a rezsivédelmi alapba mehetnek majd.


 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Varga Judit sírva mondta el, hogyan kínozta Magyar Péter - videó

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat