Létrehozva: 2022.06.24.

32 milliós bírságot kapott Márki-Zay

Durván megbüntették Hódmezővásárhely önkormányzatát.

Szerző Ripost

Csütörtökön kelt döntéseiben összesen 32 millió forintos bírságot szabott ki a Közbeszerzési Hatóság döntőbizottsága a Márki-Zay Péter vezette hódmezővásárhelyi önkormányzatra. A hatóság szerint ugyanis az önkormányzat nem folytatott le szabályos közbeszerzést a helyi buszjáratok indítása kapcsán, és amikor az ügyet megvizsgálták, akkor nem kapták meg a projektek bekért dokumentációját.

A Közbeszerzési Hatóság (KH) döntőbizottságának csütörtöki határozata értelmében megsemmisítik a Márki-Zay Péter vezette hódmezővásárhelyi önkormányzat és a Volánbusz Zrt., valamint a Jovány Busz Kft. között létrejött szerződéseket helyi járatok üzemeltetésére, egyúttal összesen 32 millió forintra büntette a helyhatóságot KH a közbeszerzés szabályainak megsértéséért.

AZ ÜGY ELŐZMÉNYE, HOGY MÁRKI-ZAY PÉTER POLGÁRMESTERI VÁLASZTÁSI KAMPÁNYÁBAN MEGÍGÉRTE, HOGY INGYENES JÁRATOKAT BIZTOSÍTANAK AZ UTAZÓKÖZÖNSÉGNEK HÓDMEZŐVÁSÁRHELYEN.

 

Ez a projekt el is indult, ám a városvezetésnek nem sikerült zökkenőmentesen vennie az akadályokat: 2020 novemberében a Jovány Busz Kft. nyerte el a munkát, amely azonban olyan buszokkal is végzett személyszállítást, amiket nem volt engedélye üzemeltetni. Ennek eredményeként a szegedi kormányhivatal hónapokra felfüggesztette a Jovány Busz működési engedélyét. A KH vizsgálatából az is kiderült, hogy a cég nem szabályos közbeszerzésen nyert.

Márki-Zay Péter 

FORRÁS: MTI/ROSTA TIBOR

A helyzetet az is bonyolította, hogy a Jovány Busz és Volánbusz egyszerre nyújtott szolgáltatást, mivel a Volán álláspontja szerint az önkormányzat nem bontotta fel velük a 2019-ben kötött szerződést. A bonyolult jogi helyzetet a KH két külön dokumentumban összesen több mint 50 oldalon mutatja be, valamint fejti ki a döntése hátterét.

A KH-hoz 2022 januárjában érkezett közérdekű bejelentés az ügyben, amelyet egy közbeszerzési döntőbizottság vizsgált meg részleteiben. Döntésük és részletes indoklásuk ide és ide kattintva érhetők el. A hatóság azért szabott ki büntetést az önkormányzatra, mert az „két alkalommal történt megkeresése ellenére sem adott tényszerű magyarázatot a közbeszerzési eljárás mellőzésére, illetve nem támogatta a tényfeltáró munkát" – olvasható a dokumentumban. A HATÓSÁG TEHÁT AZÉRT BÜNTETTE MEG A HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI ÖNKORMÁNYZATOT, MERT NEM KÜLDTE MEG A VIZSGÁLATHOZ SZÜKSÉGES IRATOKAT, VALAMINT MELLŐZTE A KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁST A SZEMÉLYSZÁLLÍTÁS KAPCSÁN.

– A határozat ellen fellebbezésnek nincs helye. A határozat ellen a Fővárosi Törvényszék előtt közigazgatási per indítható a dokumentum kézbesítésétől számított tizenöt napon belül – írta a KH. Az önkormányzatnak egyébként ugyanennyi ideje van az összeg befizetésére is a KH Államkincstárnál vezetett számlájára, amennyiben nem kívánja megtámadni a döntést.

Egyhangúlag választották meg Márki-Zay Pétert hétvégén saját mozgalma élére, ami azért volt furcsa, mert egészen a szavazás eredményének kihirdetéséig mindenki úgy tudta, három jelölt van. A hivatalos magyarázat szerint Magyar György visszalépett, de így is maradt volna még egy ellenfél, akiről eddig semmit nem lehetett tudni - most Márki-Zay azt állította, el sem ment a közgyűlésre. Az eredmény pontosan mutatja azt a káoszt és nevetségességet, amibe Márki-Zay mozgalma fulladt. A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje valószínűleg azért menekült meg az utolsó pillanatban az újabb kudarctól, mert végtelenül kínos lett volna, ha az elbukott országgyűlési választás után még a saját, általa alapított mozgalma éléről is leváltják, így hát – jobb híján – meghagyták őt semmitmondó pozíciójában. Márki-Zay azonban már összeveszett eddigi legfőbb szövetségeseivel, Kész Zoltánnal, Lukácsi Katalinnal és Magyar Györggyel is.

Márki-Zay pártot akar csinálni az MMM-ből, senki nem hisz neki

Márki-Zay Péternek két ellenfele volt a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elnöki tisztségééért, a politikában teljesen ismeretlen Deutsch Tibor, illetve a baloldali ügyvéd, Gyurcsány Ferenc hű szövetségese, Magyar György, aki az utóbbi három évtizedben több alkalommal is próbált politikus lenni, de ez soha nem jött össze neki.

VÉGÜL MÁRKI-ZAY 100 SZÁZALÉKOS (149 SZAVAZAT) „GYŐZELMET" ARATHATOTT. MAGYAR ÁLLÍTÓLAG VISSZALÉPETT,Deutschról pedig az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt állította a hódmezővásárhelyi polgármester, hogy meg sem jelent a közgyűlésen, ezért nem szavazott.

 

Kárpótlásképpen Magyar bekerült az MMM elnökségébe, igaz, ő kapta a legkevesebb voksot, 74-et.

Ahogy arról az Origo a tisztújítás előtt a Mediaworks Hírcentruma tudósítása alapján beszámolt,MÁRKI-ZAY ÉS MAGYAR KÖZÖTT AZ OKOZOTT IGAZÁN NAGY TÖRÉST, HOGY A HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI POLGÁRMESTER AZ MMM-BŐL MEG AKARJA ALAKÍTANI AZ ÚGYNEVEZETT „CIVILEK PÁRTJÁT" (AMI NYILVÁNVALÓAN FÁBÓL VASKARIKA, UGYANIS VALAKI VAGY CIVIL VAGY PÁRTTAG),amely majd elindulhat a 2024-es európai parlamenti (és vélhetően önkormányzati) választásokon. Márki-Zay ugyanis a március 15-i, budapesti baloldali megmozduláson megígérte Donald Tusk bukott lengyel miniszterelnöknek, az Európai Néppárt (EPP) akkori vezetőjének, hogy létrehoz egy pártot, amely elindul az EP-választásokon, és amennyiben mandátumot szerez, akkor beül az EPP frakciójába. Igaz, miután ez kiderült, a Néppártból többen figyelmeztették Tuskot, hogy csak saját felelősségére barátkozhat Márki-Zayjal, a párt nevében nem ígérhet semmit. Donald Tusk aztán elhagyta a „süllyedő hajót", az EPP május végi tisztújítóján már nem indult újra a pártcsalád elnökségéért.

MAGYAR GYÖRGY AZONBAN HALLANI SEM AKAR ARRÓL, HOGY AZ MMM PÁRTTÁ ALAKULJON,szerinte erre semmi szükség, az ügyvéd véleménye alapján ehelyett a mozgalom valamiféle „civil" szervezetként kellene működjön tovább, amely majd segíti a baloldali pártok összefogását (amit ezek szerint Magyar György rendkívül sikeresnek lát). A Mediaworks Hírcentrumának nyilatkozva mind Márki-Zay, mind Magyar elismerte, hogy a párttá alakuláson vesztek össze.

 

A BUKOTT BALOLDALI MINISZTERELNÖK-JELÖLT PEDIG ARRÓL BESZÉLT, HOGY EMIATT AKÁR KILÉPÉSEK IS JÖHETNEK AZ MMM-BŐL.

 

Még Lukácsi Katalin is faképnél hagyta Márki-Zayt

Az MMM tisztújítóján jelen volt Lukácsi Katalin, aki ezúttal nem indult semmilyen tisztségért. Május közepén kiszivárgott a baloldali aktivista állítólag belső felhasználásra szánt levele, amely „valahogy" eljutott  a sajtóhoz.

EBBEN LUKÁCSI IS MÁRKI-ZAY PÁRTTÁ ALAKÍTÁSI ÖTLETÉT SZIDJA, 

szerinte inkább a választási vereség okain kellene gondolkodni.

Lukácsi Katalin  FORRÁS: MTI/ILLYÉS TIBOR

 

Lukácsi azt is hozzátette, hogyMÁRKI-ZAYT NEM TARTJA JÓ VEZETŐNEK, A BUKOTT MINISZTERELNÖK-JELÖLT PEDIG HA NEM LÉP HÁTRÁBB AZ ORSZÁGOS POLITIZÁLÁSTÓL, AKKOR ANNYIRA GYŰLÖLT ÉS ELUTASÍTOTT LESZ, MINT GYURCSÁNY FERENC.

Kész Zoltán a kampánypénzeken veszett össze Márki-Zayjal

Az MMM egy másik, relatíve ismert arca, Kész Zoltán bukott országgyűlési képviselő (2015-2018), úgy tudjuk, hogy nem is vett részt az MMM tisztújítóján, noha eddig tagja volt a szervezet elnökségének. 

DÖNTÉSE VALÓSZÍNŰLEG AZZAL MAGYARÁZHATÓ, HOGY MÁRKI-ZAY NEM VOLT HAJLANDÓ ELSZÁMOLNI A KAMPÁNYKÖLTÉSEKKEL.

Ahogy arról az Origo beszámolt, a pénzügyek miatt komoly, a nyilvánosság előtt zajló veszekedés tört ki Márki-Zay és Kész között. Május 20-án Kész a közösségi oldalánNYÍLT LEVÉLBEN FORDULT HÓDMEZŐVÁSÁRHELY POLGÁRMESTERÉHEZ, AMELYBEN AZT KÖVETELTE, HOGY MÁRKI-ZAY MÉG ABBAN A HÓNAPBAN SZÁMOLJON EL A KAMPÁNYKÖLTÉSEIVEL, ELLENKEZŐ ESETBEN Ő NEM MARAD ELNÖKSÉGI TAGJA AZ MMM-NEK.

Azt mondta, ki kell derüljön, hogy pontosan mire is költötte el a Mindenki Magyarországa Mozgalom a támogatók pénzét, másrészt a nyilvánosság számára egyértelművé kell tenni, hogy az adományozóktól a kampányra átutalt támogatásokból a megmaradt összeget milyen módon juttatja vissza az MMM az adományozókhoz.

Gondolom, mondanom sem kell, hogy az adományozók által egyértelműen célhoz kötötten adott támogatásokat nem a célra felhasználni (például pártot építeni belőle) lopás, amelyet az MMM-ben nem csak te, de senki más sem tűr el. Várom mindkét elszámolást ezért minél hamarabb!– zárta nyílt levelét Kész Zoltán.

Márki-Zay Péter és Kész Zoltán FORRÁS: FACEBOOK

 

A bukott baloldali jelöltet a felesége, Márki-Zayné Vincze Felícia kommentben próbálta megvédeni. Azt írta: „Tudod a Péter számát, miért nem hívod fel? Vagy legalább felvennéd, amikor hív. Én úgy tudom, teljes tisztújítás lesz..."

Kész Zoltán erre azt válaszolta, hogy tudja Márki-Zay számát. Hozzátette, pont egy hete írt neki egy levelet, amire azóta se válaszolt.

Tőle tanultam, hogy a nyilvánosságot kell ilyen esetekben használni. Legutóbb március 16-án hívott, hogy megköszönje segítségemet Tusk látogatása kapcsán. Felvettem– írta.

Az MMM-en belüli háborút Ceglédi Zoltán baloldali politikai elemző, humorista „képzeljétek el ugyanezt kormányon"  hozzászólással osztotta meg a Facebook-oldalán.

DACÁRA ANNAK, HOGY MÁR JÚNIUS 21 VAN, MÁRKI-ZAYNAK MÉG MINDIG NEM SIKERÜLT ELSZÁMOLNIA AZ ÁPRILIS 3-I VÁLASZTÁS KAMPÁNYKÖLTÉSEIVEL. 

Nagyjából ennyit arról, hogy a bukott politikus saját magára nézve mennyire gondolja komolyan az általa folyamatosan hangoztatott politikai szlogeneket, mint például a „korrupcióellenesség", „átláthatóság" és „tisztesség".

A TÖBBI BALOLDALI POLITIKUSHOZ HASONLÓAN MÁRKI-ZAY SEM HAJLANDÓ TRANSZPARENS MÓDON VISZONYULNI A PÉNZÜGYEKHEZ, A MEGSEMMISÍTŐ VÁLASZTÁSI VERESÉGBŐL PEDIG CSUPÁN AZT A KÖVETKEZTETÉST KÉPES LEVONNI, HOGY „KELL MÉG EGY PÁRT"...Közben már a legfőbb szövetségesei is elhagyták őt, hiszen a legújabb, pártalapításnak nevezett őrültségéhez Magyar György, Lukácsi Katalin és Kész Zoltán sem hajlandóak adni a nevüket.

Márki-Zay kedd este szokásos ATV-s interjújában megint megalázó helyzetbe került, miután összevissza beszélt a pártalapításról. Az egyik mondatában azt mondta, hogy augusztusban alakít majd pártot, aztán kiderült, hogy egy év múlva, nem sokkal később azonban már két évet mondott. Arra a kérdésre, hogy akkor végül is melyik az igaz, és miért mond minden mondatban mást, azt válaszolta: azért, mert Hadházy Ákos is különböző dátumokat javasolt neki. 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli: ezt lépi a kormány a háborús üzemanyagárak miatt!

origo.hu

Hatalmas öröm érte a súlyos beteg Katalin hercegnét

borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

metropol.hu

Gulácsi-mágiát csodál a Bundesliga: új becenevet kapott a magyar válogatott sztárja

vg.hu

Magasabb kamatozásra vált a Bónusz Magyar Állampapír

origo.hu

Több idős nő is felébredt a halottasházban - horrorfilmbe illő események játszódtak le

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Dühöngött és sírt Harry herceg, ez volt az utolsó csepp a pohárban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

CPAC-Hungary: A békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

POLITIK

Az amerikai tankok 16 százalékát már kilőtték az oroszok

POLITIK

A DK, Karácsonyék és Magyar Péter mögött ugyanaz a cég áll

POLITIK

Tüntetéshullám az amerikai egyetemeken