POLITIK

20 új szuperhelikopter a Magyar Honvédségnél

Koller József dandártábornok, a szolnoki helikopterbázis parancsnoka az M1 műsorában elmondta: már a szolnoki bázison van a Magyar Honvédség első két Airbus H145M típusú helikoptere.
címkék:
  • Szerző:

Megérkezett az első két, vadonatúj Airbus H-145M típusú könnyű-többcélú szállítóhelikoptere a Magyar Honvédségnek, melyből a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program részeként húsz darabot vásároltak.

A helikopterek a meglévő és kiöregedő orosz technikák kiváltásának első lépcsőjeként érkeztek hazánkba, a H-145-ösök mellett szintén Airbus gyártású H-225-ös helikoptereket is vásárolt a honvédelmi tárca, ezek csak 2023-tól érkezhetnek majd. Addig a meglévő Mi-8, Mi-17 típusú szállítóhelikopterek és Mi-24-es harcihelikopterek üzemeltetése mellett, a pilótáknak és műszaki személyzeteknek az új típusok kiszolgálását és a velük való repülést kell elsajátítaniuk, hogy az orosz helikopterek üzemidejének lejártakor maradéktalanul át tudják venni a feladatokat az új típusú és modern helikopterekkel.

Ennek a folyamatnak a részeként, a húsz helikopter legyártásának sorrendjében, idén összesen négy H-145-ös, 2021-ben tizenkét helikopter érkezik, a maradék négy helikopter pedig 2022-ben repül majd át Magyarországra a gyártó Donauwörthben található üzeméből.

Az első két helikopter hétfőn a Budaörsi Repülőtérre érkezett meg, ahol Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka fogadta a gépekkel érkező Simon Zsolt alezredest és Dajka Attila őrnagyot, a jelenleg típusátképzésen résztvevő magyar pilótákat és az átrepülést végrehajtó német gyári pilótákat.

A parancsnok sajtóérdeklődésre reagálva, a helikopterekről elmondta: ezek könnyű, többcélú helikopterek, ez azt jelenti, hogy a kategóriájuk a könnyű helikopter, ami eddig nem volt a Magyar Honvédségben, a többcélú pedig azt jelenti, hogy egy helikopterben a kiképző, a kutató mentő és a fegyveres tűztámogató helikopter is megjelenik.

Koller József dandártábornoktól megtudtuk azt is, a típus végsebessége közel 300 km/h , 6000 méter magasságra tud felemelkedni, eközben akár 10 főt is el tud szállítani. A helikopter képes a külső súlyok emelésére és fegyverzet szállítására is.

A két új H-145M helikopter a Budaörsi Repülőtérről felszállva rövid bemutatkozó repülést hajtott végre a főváros felett, majd újbóli leszállás után végül a fogadóbizottságként érkező két Mi-24-es harcihelikopter kíséretével indultak el a szolnoki bázisuk felé. A parancsnok elmondta, a bázison bekerülnek a felújított hangárba és a későbbiekben, a további napokban installálás kezdődik, programok kerülnek a navigációs rendszerbe, a rádiókba és megkezdik velük a kiképzési repülést.

Jelenleg két magyar pilóta és tíz műszaki szakember kiképzése zajlik Donauwörth-ben, ahol összesen 50 pilóta és 60 műszaki dolgozó felkészítését tartják meg, ők mintegy 50 képzésen vesznek részt, mire megszerzik a szükséges engedélyeket.

A szerződés értelmében van lehetőség arra, hogy a pilóták szimulátoros oktatását Magyarországra telepítsék, de erről még nem született döntést, ugyanakkor a tapasztalatok szerint nagy szükség lenne egy ilyen képességre.

Az Airbus Helicopters H145 típusú helikopterét világszerte 3 ezer szervezet használja, az esetek többségében harcászati, honvédelmi feladatokat látnak el vele. A németországi gyárban a szerződés aláírásától számított egy éven belül készre tudják gyártani a gépet, a szervezet évente 80 helikoptert ad át üzemeltetésre.

A gép jelenlegi verziója 2015 májusában szerezte meg az Európai Repülésbiztonsági Ügynökségtől a légialkalmassági engedélyeket, az első példányt fél évvel később szállították le a német légierőnek. A harcászati feladatokat ellátó M verzióból eddig 51-et rendeltek, Magyarország a legnagyobb ügyfél 20 gépes rendeléssel.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?