KÜLFÖLD

150 ember halhatott volna meg. Lebukott a muszlim repülőgép-szerelő

Az FBI letartóztatta a 60 éves iraki férfit, akit egyelőre szabotázzsal vádolnak, de a bíróságon ebből még terrorcselekmény előkészítése is lehet. Hátborzongató történet.
  • Szerző: SZM

Az iraki származású Abdul-Majeed Marouf Ahmed Alani már harminc éve él az Egyesült Államokban és az American Airlinesnál dolgozott, mint repülőgép-szerelő. Előélete tiszta volt és semmi nem mutatott arra, hogy 150 utas életét kockáztathatja.

Akkor bukott le, amikor júliusban egy Boeing 737-es gép orrában egy szivacsdarabot ragasztott egy olyan műszerre, amellyel megakadályozta, hogy a pilóták helyesen értelmezzék a repülő sebességét és egyéb adatait. Az utasok már felszállásra készültek a Bahama szigetek felé, amikor a pilótafülkében egy világító gomb jelezte a hibát és a pilóta visszavezette a repülőt a beszállási kapuhoz.

Ezután a hatóságok megtalálták a szivacsot, majd az FBI emberei megnézték a videókamerák felvételeit és azonosították a szerelőt, aki hét percen keresztül csinált valamit a gép orr-részében. Ez alapozta meg a férfi letartóztatását és a szabotázs vádját, a bíróság pedig még óvadék fejében sem engedte őt szabadon. Az ügyészek azt is kiderítették, hogy, hogy Alaninak van egy testvére Irakban, aki kapcsolatban lehet az Iszlám Állammal és akinek Alani 700 dollárt utalt át, majd márciusban úgy utazott el Irakba, hogy azt elhallgatta a hatóságok elől.

A repülőgép-szerelő mobilján az ISIS tömeggyilkosságairól szóló képeket is találtak, amelyeket másokkal megosztott és a meghallgatásakor azt mondta: azt kívánja, bárcsak Allah az isteni hatalmát használná fel a nem muzulmánok elleni harcban.

A férfi elismerte a bűnösségét, a védője, Christian Dunham pedig azt fejtegette, hogy a repülőgép, még ha fel is szállt volna, rendelkezett olyan kiegészítő berendezésekkel, amelyek megakadályozták volna a lezuhanását. Hogy ezt az érvelést a bíróság elfogadja vagy sem, ma még nem tudni, miként azt sem, hogy a következő tárgyalásokon a szabotázst átminősítik-e terrorista cselekmény kísérletévé.

Forrás: Businessinsider

 

És ezeket olvastad már?