2 hónapja

Hamarosan itt az ideje: így trágyázd ősszel a fákat a kertben

Sokan úgy vélik, elég csupán tavasszal kijuttatni számukra némi tápanyagot, pedig a fák őszi trágyázása is fontos. Összeszedtük, hogyan és mivel érdemes táplálnod a fáidat, mielőtt beköszönt a tél.

Ha szeretnéd, hogy szépek, egészségesek maradjanak a fáid, és bőségesen teremjenek jövőre, akkor hamarosan itt az ideje, hogy megkapják az őszi trágyát. Nem csupán több termésre számíthatsz, ha ezt a munkát elvégzed, de a kártevők, kórokozók kevésbé támadják majd meg a fáidat, hiszen az őszi trágyázásnak köszönhetően sokkal erősebb immunitással telelnek át, így a természetes védekezőképességüket is növelheted. Nem mindegy azonban, hogy mit és hogyan kapnak ősszel, mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Woman,Hand,In,A,Rubber,Glove,Fertilizing,A,Cherry,Tree
Ősszel ne használj nitrogéntartalmú műtrágyákat. Fotó: Shutterstock

Nem mindegy az időpont

A gyümölcsfákat, díszfákat alapvetően háromévente kell trágyázni, gyengébb minőségű talajon kétévente, homoktalajon pedig évente. A trágyázást október elején-közepén érdemes elvégezni, hiszen ekkor még a téli pihenőidőszak előtt rengeteg tápanyagot felvehet a fa a földből. 

A csonthéjasoknak mész is kell

A sárgabarack, cseresznye és szilva számára jobb, ha folyékony formában juttatod ki a trágyát. Az alaptrágyázás után adj nekik egy kevés oltott meszet: két-három kilót oldj fel egy vödörben, és ezt a mésztejet add a fának.

Humus.,Cleaning,Humus,In,The,Garden.,Transport,Manure,In,A
Érett komposztot is adhatsz a fáidnak. Fotó: Shutterstock

Nem tányért kell csinálni

Sokan trágyázáskor a fa környékét körbe kapálják olyan 20-30 centi átmérőjű körben, és a törzshöz közel szórják ki a trágyát. Csakhogy ezzel a módszerrel nem jut a fa elég tápanyaghoz, hiszen a „koronacsurgóban,” vagyis a korona szélén lévő körben, a hajszálgyökerek veszik fel a táplálékot a talajból. Ezért tányér helyett árkot célszerű kialakítani, méghozzá a fa törzsétől 60-80 centiméterre. Az árok legyen 25-30 centi mély, és 2 ásónyom szélességű.

Fontos a mennyiség

Ha szerves trágyád van, akkor fánként 10-15 kilóval számolj; ugyanez igaz a komposztra is. Ha nem tudsz érett istállótrágyát beszerezni, a gazdaboltokban kaphatsz szárított marhatrágyát vagy trágyagranulátumot. Utóbbiak esetében a csomagoláson megtalálod, hogyan kell őket adagolni. 

Más a helyzet a műtrágyával

Sokan idegenkednek tőle, de vannak, akik úgy gondolják, ha nem tud az ember igazi trágyához jutni, a semminél jóval több. Más típusú műtrágya kell azonban az őszi tápanyagpótláshoz, mint a tavaszihoz: összetett, káliumos vagy foszforos legyen, amit használsz. A kálium és a foszfor lassan oldódik, így lassabban jutnak el a gyökérzónáig, és folyamatosan táplálja a trágya a fát. Ősszel nem jó választás a nitrogéntartalmú műtrágya, mert ezek többsége gyorsan, könnyen oldódik – ez inkább a tavaszi trágyázáshoz ideális.


 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!