1 hete

Adventi veszélyek: Ilyen gyorsan éghet le egy lakás, ha nem figyelsz a gyertyákra – Videó

A tűzoltóknak mindig dupla munkát adnak az ünnepek.

Évente hat-hétezer, vagyis naponta csaknem húsz lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat. Ez a szám az adventi időszakban a duplájára is emelkedhet – tudtuk meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól. Ebben az időszakban jellemzően asztali koszorúk, elborult gyertyák és zárlatos fényfüzérek okoznak tüzet, beárnyékolva több család ünnepét. 

Mint a Ripost már beszámolt róla, a tűzoltók ma délelőtt egy konténerben berendezett kis lakás adventi koszorúját gyújtották föl, amely kevesebb mint 4 perc alatt teljesen leégett.

Gyertyától kigyulladt lakásberendezést oltanak (Fotó: Wolf Géza)

Az erről készült videót itt nézheted meg:

Tavaly 64 ilyen eset történt az adventi időszakban, ebből 40-et gyertyák, 11-et pedig csillagszórók okoztak. Zalaegerszegen egy kigyulladt fenyőfa miatt vált lakhatatlanná egy társasházi lakás, de Budapesten is számos alkalommal kellett a katasztrófavédőknek beavatkozniuk figyelmetlenség miatt keletkezett adventi tüzeknél.

Fontos tudni, hogy az ilyen esetek egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhetők lennének

– hívta fel a figyelmet Fülep Zoltán országos tűzoltósági főfelügyelő. Az ezredes a Ripostnak elmondta, hogy nem szabad magára hagyni az égő gyertyákat, az elhasznált csillagszórót pedig használat után vízzel kell teljesen kioltani, mielőtt kidobnánk. Persze a víz sem mindenre megoldás: ha például az ünnepi sütés-főzésnél az olaj kap lángra a tűzhelyen, akkor senkinek eszébe ne jusson vízzel próbálni eloltani, mert az csak ront a helyzeten. Ilyenkor fedővel kell lezárni az edényt, mert oxigén híján hamar kihunynak a lángok.

Ilyen robbanást okoz, amikor égő olajra vizet locsolnak (Fotó: Wolf Géza)

A XIII. kerületi tűzoltó-parancsnokság előtt be is mutatták, milyen az, amikor víz éri a felhevült olajat, és azt is végignézhettük, milyen gyorsan ég ki egy szoba, ha lángra kap egy felügyelet nélkül hagyott égő adventi gyertyától. A balesetet egy konténerben szimulálták, és bizony kicsivel több mint 3 perc elég volt ahhoz, hogy minden a lángok martalékává váljon

Erre érdemes figyelni!

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!