NAPI TUTI

Jön az Elk*rtuk mozi – ma kiderül, ki játssza Gyurcsány Ferencet

„Ezt Elk*rtuk!” – csattan fel ismét a hírhedtté vált mondat abban a politikai krimiben, amely a 15 évvel ezelőtti véres budapesti tüntetéseknek állít emléket.
  • Szerző: Ripost

Ma mutatják be az idei év legjobban várt magyar filmjét. A Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya producerek, Bendi Balázs forgatókönyvíró és Keith English rendező által megálmodott nagyjátékfilm a 2006 őszi eseményeket dolgozza fel. A film készítői az összes eredeti karaktert – köztük Gyurcsány Ferencet – egy-egy páros belépővel ajándékozták meg, amelyet az ország bármely előadásán beválthatnak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az Elk*rtuk című mozi első előadásaira a jegyek már az első héten elkeltek. A nagy kérdés azonban továbbra is az, hogy ki játssza Gyurcsány Ferencet. Ma kiderül...

A nap, amikor végképp mindent elk*rtak

A rendszerváltás utáni magyar történelem legsötétebb napjaként írta be magát a történelembe 2006. október 23-a. A tüntetések már szeptember 17-én elkezdődtek, mindössze néhány órával azután, hogy nyilvánosságra került Gyurcsány Ferenc miniszterelnök május 26-án, az MSZP frakció zárt balatonőszödi ülésén tartott záróbeszéde. A kiszivárgott hangfelvételen a miniszterelnök bevallotta, hogy az elmúlt években kormányzás helyett „nem csináltak semmit”, miközben szándékos hazugságokkal tévesztették meg a magyar népet („hazudtunk reggel, éjjel meg este”).

A hazájáról trágár szavak kíséretében nyilatkozó kormányfő „trükkök százairól is” beszélt, amivel az Európai Uniót vezették félre. Ekkor hangzott el az emblematikus mondat: „Ezt elk*rtuk!”. Órákon belül megkezdődtek a tüntetések országszerte, amelyek október 23-án Budapesten csúcsosodtak ki. Aznap este az azonosítószám nélküli rendőrök az Astoriánál rátámadtak a Fidesz békés ünneplőire. A gumilövedékek és viperák sokaknak okoztak életre szóló sérüléseket, a rohamrendőrök papokat, országgyűlési képviselőket vertek meg, és megtaposták a magyar zászlót.

A hivatalos adatok szerint 16 főnek okoztak súlyos sérüléseket, akiket mellkasi, hasfali és nyaki lőtt sebekkel szállítottak kórházba. Összesen 12 embernek lőtték ki a szemét, akik közül egyikük később öngyilkos lett. Az előállítottakat az őrsökön, a fogdákban korra és nemre való tekintet nélkül véresre verték. Gyurcsány Ferenc – aki korábban maga is elismerte, hogy telefonon utasította a rendőri vezetést – „indokoltnak és arányosnak” nevezte a brutalitást, Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester pedig kitüntette Gergényi Pétert, Budapest akkori rendőrfőkapitányát.

Kálomista Gábor: Ezt a sebet be kell varrni

A film producere, Kálomista Gábor szerint a műfaji meghatározás szerint az Elk*rtuk politikai krimi, ami alapján valós történeteken alapul. Van benne fikciós szál, mint minden krimiben, de a körülötte zajló eseményeket kellő hűséggel kell tükröznie, hogy hiteles lehessen. A producer elmondta, a film előkészületei során rengeteg olyan emberrel beszéltek, akik részt vettek az eseményekben, de akadt olyan ma is aktív baloldali politikus, aki az akkori eseményeket annyira nem tudta megemészteni, hogy név nélkül ugyan, de egy sereg dologba beavatta őket, mi is folyt akkor a kulisszák mögött. A film készítői megkérdeztek szakértőt, történészt is, de beszélgettek olyanokkal is, akik akkor a hatalom oldalán álltak

Kálomista szerint a történet legfontosabb része nem politikai, hanem morális: lehet-e egy csalással megszerzett hatalmat erőszakkal megtartani, ráadásul mindezt 2006-ban, Európa közepén, egy uniós országban? Ez egy olyan seb a fiatalkori magyar demokrácia testén, amelyet be kell varrni.

Helmeczi Dorottya és Kálomista Gábor producer
Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

Amikor hirtelen elveszik tőled azt, amiben eddig hittél

- A film egy nagyon személyes történet egy fiatal nőről, aki belekeveredik az eseményekbe egy történelmi pillanatban Magyarországon – árulta el a mozi rendezője a nak.

- Ez a politikai beszéd óriási problémát okozott, de alapvetően a tisztelet és a hit elvesztéséről szólt – mondta Keith English. – Magyarországon az adott pillanatban minden kicsit szétesett. Ez olyan, mintha rájönnél, hogy a partnered viszonyt folytat mással. Ilyenkor hirtelen elveszik tőled azt, amiben addig hittél.

A rendezőtől azt is megtudhattuk, hogy az angol cím Cost of Deception, vagyis A hazugság ára lesz.

Gyurcsány feleségét Gubás Gabi játssza

A film egyik meghatározó szerepében Gubás Gabit láthatjuk. Miután nyilvánosságra hozták, hogy ő alakítja a bukott miniszterelnök feleségét, Dobrev Klárát, kapott hideget-meleget. Ő azonban a Facebook-oldalán elmondta: kimondottan izgalmas szakmai kihívásként élte meg a szerepet.

- Alapvetően mindig úgy nyúlok egy szerephez, hogy megpróbálok legalább egy közös pontot találni köztem és a karakter között, ami aztán segít az összekapcsolódásban, mintegy láthatatlan köldökzsinór – írta a művésznő. – Nem volt ez másképp Klára szerepével sem. A közös pont: a férje melletti kitartás és maximális lojalitás.

Fenyegetések és támadások kereszttüzében állnak a színészek

Amióta nyilvánosságra került – egyelőre Gyurcsány Ferenc megformálója nélkül – a szereplők névsora, rengeteg kritikát és fenyegetést kaptak a színészek. A Metropol megkereste Helmeczy Dorottyát, a film társproducerét

- A színészeink főként online térben kaptak támadást és fenyegetést, és néha a szakma részéről is. Mostanra azonban eljutottak oda, hogy ez nem érdekli őket – nyilatkozott a társproducer. – Minket is feljelentettek „háttérszervezetek” az óriásplakát miatt, hogy mért szerepel rajta egy ilyen szó.

Szerencsére a jegyek 60-70%-át már lefoglalták. A Corvin moziba már gyakorlatilag nincs jegy, a Cinema Cityben és az Allée-ban még igen.

Helmeczy Dorottya szerint egy olyan formabontó alkotás született, ami itthon kultfilmmé fog válni. A csehek, a lengyelek és az angolok is érdeklődnek az Elk*rtuk iránt, közölt róla cikket a BBC, és szemlézni fogja a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál is.

Az alkotók nem feledkeztek meg a karakterek ihletőiről, a ma is aktív politikusokról sem. – Postáztunk az összes valós karakternek egy-egy egy páros mozijegyet, amit az ország bármely pontján beválthatnak. Remélem, ők is megnézik a filmet – mondta a társproducer.

De vajon ki játssza Gyurcsány Ferencet?

A legnagyobb rejtély, amely csak az esti díszelőadáson derül majd ki, hogy ki formázza meg az egykori kormányfőt. Megkérdeztük a budapestieket, szerintük ki lesz a kulcsszereplő?

Fotó: Metropol

János:

Szerintem Gyurcsányt már el kellene felejteni. Én nagyon félre raknám, nem reklámoznám, da ha már mondani kell valakit, szerintem Stohl András biztosan remekül el tudná játszani. Ő egy jó színész, tapasztalt, de mégis még fiatal ember, bírja az iramot, meg a csajokat. És tud táncolni is, nem véletlenül szerepel táncos műsorban.”

Anna:

„Szerintem önmagát fogja játszani. Mondjuk archív felvételekről. Egyértelműen ő lenne rá a legalkalmasabb. Mi mindenféleképpen megfogjuk nézni a filmet, és kíváncsian várjuk, hogy ki lesz a főszereplő, és hogy milyen lesz Gubás Gabi Dobrevként.”

Lajos:

„Jó kérdés. Talán Nagy Ervin lenne a legalkalmasabb erre: hasonlít is rá, magas is, és a karaktere is nagyon hasonló. De mindenképpen egy magas színésznek kellene eljátszania, kíváncsian várjuk, hogy ki lesz az.”

A Metropol megszavaztatta olvasóit is

A Metropol portál megszavaztatta olvasóit, hogy vajon ki fog a filmben Gyurcsány Ferenc bőrébe bújni. Ha kíváncsi vagy az eredményre, látogass el a metropol.hu oldalra.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Kívül roppanós, belül puha habcsók
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?