Nincs

Zászlóháború, lekerült a román lobogó a toronyról

Egy napig engedélyezte a székelyföldi Sepsiszentgyörgy polgármestere, hogy a háromszéki románok, a horthysta uralom megdöntését ünnepelve kitûzzék a román trikolórt a városházára.
  • Szerző: Ripost

Nem lehet teljes a háromszéki románság öröme, amíg a román zászló nem maradhat véglegesen a sepsiszentgyörgyi városháza tornyán, „ahol a helye van” – jelentette ki Sebastian Cucu.

A román kormány Kovászna megyei képviselője, vagyis a prefektus annak kapcsán nyilatkozott erről, hogy pénteken – az elmúlt évekhez hasonlóan – katonai parádéval ünnepelték meg Sepsiszentgyörgyön, hogy 1944. szeptember 8-án a román hadsereg bevonult a városba, amelyet „felszabadított a horthysta-fasiszta uralom alól”.

A magyar politikusok szokásukhoz híven nem vettek részt az eseményen, az Antal Árpád polgármester vezette önkormányzat viszont a háborús veteránok kérésére jóváhagyta, hogy pénteken kitűzzék a román trikolórt a városházára, szombaton azonban le is vették a lobogót.

A román trikolórt 1944. szeptember 8-án tűzték ki az épület tetejére, majd 1994-ben újra kitették. Pedig a városháza tornyán semminek nincsen helye a csúcsdíszen kívül. A helyi románság próbálta a zászlót műemléknek is nyilvánítani, hogy így biztosítsák a helyét, ám nem jártak sikerrel, így az épület felújításakor vehemens tiltakozásuk dacára lekerült onnan, és az eredeti terv alapján visszatették a villámhárítóként is működő csúcsdíszt.

Két éve botrány lett abból, hogy a városvezetés a felújításra hivatkozva nem engedte, hogy kitűzzék a lobogót szeptember 8-án. A törvény szerint egyébként a román zászlót a városháza bejárata fölé kell kitenni, nem a toronyra.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?