Nincs

Szijjártó: Lázítással akarják a politikai stabilitást felszámolni

Szerbia egyre erősebbé válik, és azért erősödött meg, mert vezetői nem hagyták figyelmen kívül a nemzeti érdekeket - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Belgrádban Aleksandar Vucic szerb államfő kampányrendezvényén.
  • Szerző: Ripost

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mondott a Szerb Haladó Párt (SNS) Szerbia jövője elnevezésű nagygyűlésén-

"Néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy a magyar külügyminiszter a szerb kormánypárt kampányrendezvényén vegyen részt. Hogy most itt vagyok, bizonyíték arra, hogy még a legnehezebb dolgokat is meg lehet oldani, ha hiszünk bennünk" - emelte ki Szijjártó Péter.

Ennek megváltozása személyes erőfeszítések eredménye - tette hozzá, majd rámutatott, hogy

Szerbia elnöke, Magyarország miniszterelnöke, a Fidesz, a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség vezetői mind hozzájárultak a kapcsolat javításához.

„Ma már elmondhatjuk, hogy a szerbek és a magyarok barátok, sőt a két ország kapcsolata még soha nem volt olyan jó, mint most. Itt az ideje, hogy felismerjük, sokkal több minden szól az együttműködés mellett, mint ellene".

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy Közép-Európa egyre erősödik. „Ennek egyszerűnek tűnő oka van:

a kormányok saját nemzeti politikájukat folytatják minden nyomás ellenére.

Az erős Közép-Európához azonban erős Szerbiára is szükség van".

A magyarok és a szerbek a jövőben nagy dolgokra lesznek képesek együtt, mert biztos értékekre épül mindkét ország vezetése.

"Büszkék vagyunk hazánkra, a történelmünkre, a hitünkre, a vallási örökségünkre, és készen állunk ezeket megvédeni".

A politikai stabilitás különösen fontos Magyarország és Szerbia számára. Ez egy igen nagy kincs, amit sokan „külső beavatkozással, lázítással és hazugsághalmokkal" akarnak elvenni. Ilyen próbálkozások a közelmúltban Magyarországon is voltak, de sikertelenek maradtak. Szijjártó Péter meggyőződésének adott hangot, hogy ez Szerbiában is így lesz.

A magyarok nagyon becsülik Aleksandar Vucic szerb elnököt, különösen azért, mert a vajdasági magyar közösségre energiaforrásként tekint.

„Becsüljük azt is, hogy minden szomszédunk közül Szerbia biztosítja a legtöbb kisebbségi jogot a magyar nemzeti közösségnek".

Szijjártó Péter kitért Szerbia európai uniós csatlakozásának nehézkes folyamatára is. Mint mondta: Szerbia megérdemli, hogy mihamarabb az Európai Unió tagjává váljon.

„Ha tőlünk függne, Szerbia már holnap az unió tagja lenne"

- fogalmazott, majd úgy folytatta: "elfogadhatatlan, hogy kioktassák Önöket, és ezzel mesterségesen lassítsák a csatlakozási tárgyalásokat". Szerbia csatlakozásával az Európai Unió is erősebb lesz - szögezte le végül a külgazdasági és külügyminiszter.

Aleksandar Vucic szerb elnök pénteki belgrádi nagygyűlésén az első becslések szerint körülbelül százezren vettek részt. A szerb államfő néhány hónapja kezdte el Szerbia jövője elnevezésű országjárását, amelynek csúcspontja a belgrádi rendezvény volt, amelyen több ismert szerb énekes és együttes is fellépett.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A vendégváró, amiből egy morzsa sem marad
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?