Létrehozva: 2017.07.08.

Lángos a menő a parton, az Andrássyn és New Yorkban is!

Budapest legelegánsabb utcájában akár 2450 forintot is elkérnek egy lángosért, igaz, ezért a pénzért már szarvasgombát vagy libamájat tesznek rá, és késsel-villával tálalják, nyilván a külföldieket megcélozva. Kérdés, igazi-e a lángos libamájjal tálalva!

Szerző Ripost

Nyáron a nagy melegben ebédre elég, ha bekap az ember egy lángost. Van, aki magában szereti, jó fokhagymásan. Az ínyencek díjazzák, ha meg van rakva vagy töltve finomságokkal. A Fény utcai piacon már 260 forintért jóllakhatunk vele, az Andrássy úti elegáns étteremben 2450 forintot is elkérhetnek érte.

Leginkább az számít, milyen a tésztája! Legyen habkönnyű, ne csöpögjön a zsírtól, kívülről ropogjon, de ha beleharap az ember, akkor legyen lágy, omlós a belseje. A lángos hagyományos ételünk, és ahány ház, annyiféleképpen készül. Lényege, hogy az élesztőt kevés cukorral és langyos tejjel felfuttatják, majd hozzágyúrják a lisztet és a sót és egy kevés olajat, langyos vízzel lágyítva. A tésztából apró cipókat formáznak, és mielőtt forró olajba dobják, rázással nyújtják.

Nagyon forró olajban, gyorsan kell kisütni. A %Ripost% körülnézett, hol hogyan csinálják, és mit adnak az elkért pénzért lángos címén.

Sokszor a piacon kapni a legjobb lángost, mert aki ott süti, annak többnyire évtizedes gyakorlata van ebben. A Fény utcai piacon nem szórták meg gazdagon sajttal, de a tésztáját eltalálták, és az ára is kedvező: fokhagymásan csak 260 forint, juhtúróval töltve 500 forint, fetasajttal 650 forint.

Annak van igazi hangulata, amikor az ember a strandon tejföllel, reszelt sajttal, papírból harapja a lángost! A Palatinuson megkérik a hangulat árát: 850 forintért kínálják a sajtos-tejfölöst, de giroszos is van 1300-ért. Hogy jön a görög girosz a lángosunkhoz? Rejtély!

A Hold utcai piacon, Gianni büféjében hólyagosra sütik a lángost, és nem is kérnek érte sokat: a „mezítlábas” fokhagymás 350 forint, a legdrágább a disznótoros 1050 forintért. Más kérdés, hogy a lángos épp elég nehéz magában, minek ahhoz hurka-kolbász?

Sorban állnak a Flórián téri büfénél, ahol mind formájában - inkább téglalap, mint kerek -, mind alapanyagában – krumplis – a szokásostól eltérő lángost kínálnak. A sajt ezen sem sok, viszont a tésztája ízletes, és az ára is kedvező, ráadásul nem cifrázzák túl.

Szentendre hangulatos kis utcácskájában találtunk arra a lángososra, akinél már 250 forintért jóllakhatunk, pedig ez is turisták által látogatott környék. Bátran felveszi a versenyt a hamburgerrel: finomabb és laktatóbb – és még egy kis zöld is került a sajt tetejére!

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szüzessége elvesztéséről beszélt Tóth Andi

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

3 csillagjegy, akiket az áprilisi rózsaszín hold alapjaiban változtat meg

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

ripost.hu

Pumped Gabo mindenről kitálalt Aurelióval kapcsolatban

vg.hu

Dől a pénz a leggazdagabb magyarhoz, rengetegen akarnak vele üzletelni

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

travelo.hu

Tengerimádók figyelmébe: Íme, Európa 25 legjobb tengerparti strandja

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

ripost.hu

„A színfalak mögött” - Ágyban heverészve kapták le Palvin Barbit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-