Nincs

Koltai Róbert: az elmúlt hét év szörnyű volt!

A Jászai Mari-díjas színmûvész őszintén beszélt a Ripostnak szerepekről, barátságokról és nehézségeiről
  • Szerző: Ripost

%%: A Batang felé című színdarabban egy időskori elbutulással küzdő férfit alakít. Mennyire volt megterhelő belehelyeznie magát egy ilyen betegséggel küzdő férfi szerepébe?

Koltai Róbert: Aktív lángelmét is ugyanolyan nehéz játszani, mint egy ilyen figurát. Engem ez a veszély sem fenyeget – mármint, hogy lángelme lennék -,  ezért szokás szerint a darabra, a rendezőre és a partnerekre bízom magam.

%Ripost%: A demencia kapcsán elgondolkodott már azon, mit érezne, ha ez önnel is megtörténne?

KR: A koromat szerencsére nem érzem a színpadon. De nincs olyan színész, aki legalább egyszer vagy kétszer ne érezte volna, hogy hoppá! Pillanatnyi elkalandozás, előadás közben az úgynevezett rövidzárlat még egy fiatal színésznek is örök kísérője. Lehet, hogy ez adja a színház igazi varázsát.

%Ripost%: Lehet ez ellen valahogy védekezni?

KR: Egyetlen hatásos védekezés van: tökéletes koncentráció a próbákon, és bármilyen furcsán hangzik, a sportszerű életmód.

%%: És mi a helyzet a káros szenvedélyekkel?

KR: Én nem engedhetem meg magamnak, hogy ne aludjak eleget, dohányozzak vagy mértéktelenül alkoholizáljak. Ettől függetlenül olykor bakizik az ember, vagy nagyobb hibát is elkövethet.

%Ripost%: Augusztusban Szegeden Karinthy Frigyes bőrébe bújt a Hajnali részegség című színdarabban, ami Kosztolányi életének utolsó időszakát dolgozza fel. A két írót legendás barátság kötötte össze. Önnek van ilyen barátja az életében?

KR: Ha hirtelen kellene mondanom valakit, Dés Lászlót és Nógrádi Gábor írót mondanám, akikkel együtt alkottuk a most huszonöt éves Sose halunk meg című filmet. Annak a mai napig helye van az emberek szívében és nevetőizmaiban egyaránt, nagy örömömre.

%Ripost%: Idén tavasszal hosszú évek után megkönnyebbülhetett: kimondták, hogy a fia ártatlan. Nem szeretnénk belemenni a magánélete ezen fejezetének részletes taglalásába, de az embereket érdekli: hogyan élte meg az elmúlt éveket, és mennyiben változtatott az életén az ítélet?

KR:  Az elmúlt hét év szörnyű volt, de egy nem véglegesen lezárt ügyről még a pozitív fejlemények ellenére sem nyilatkozom.

 

Kétszemélyes tragikomédiában szerepel
Szeptember 15-én, 19:30-kor láthatják a nézők a Hungarikum Pódium színpadán Christian Gundlach: Batang felé... című tragikomédiáját, Koltai Róbert és Szirtes Balázs főszereplésével. A kétszemélyes darabban Koltai Hubertet, egy, a demenciába lassan elmerülő idős férfit alakít, aki attól nyeri el végül a szabadságát, hogy elengedi a valóságba való kapaszkodást és elmerül egy képzelt világban. 
Bízik a közönségben
A színész reméli, hogy a pénteki bemutató úgy sikerült, ahogyan azt mind eltervezték, hiszen a darab mögött komoly stáb áll. "Konkrétan rajtam kívül egy személyről beszélhetünk partnerként. Szirtes Balázsról, aki fiatal kora ellenére nagyon régi kedves játszótársam, sőt olykor még rendezhettem is őt. A rendező Gaál Ildikó, akiben szintén nagyon jó munkatársra találtam. Azért megemlítem a negyedik partnert is, akiben nagyon bízom és ez nem más, mint a közönség" - árulta el a %%-nak Koltai Róbert.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?