Nincs

Jön a nyomtatott vese! Vége a várólistának?

A 3D-s nyomtatás a legnagyobb tudományos áttörés Gutenberg óta. Már valósággá vált ami eddig a tudományos fantasztikus regények világába tartozott.
címkék:

A 3D-s nyomtatás több mint harminc éve létező technológia. Ma már megszokott, hogy hétköznapi tárgyakat, autókat vagy éppen házakat nyomtatnak a segítségével. Az sem újdonság talán, hogy olyan testrészeket nyomtatnak mint az orr vagy a fül. Mostanra  viszont olyan komplex szerveket is sikerrel hoznak így létre, mint például a vese. Ezt a nyomtatási folyamatot úgy kell elképzelni mint a hagyományosat azzal a különbséggel, hogy tinta helyett emberi sejteket használ a gép.

Dr. Anthony Antala a szervnyomtatás projekt vezető professzora azt jósolja hogy éveken belül legtöbbünk számára elérhetővé válik a technológia. Ezzel az emberiség egyik nagy problémáját oldanák meg, az általános szervhiányt.

Emberek milliói halnak meg minden évben, alkalmas donor hiányában.

A szervátültetésre várók 90%-a vesére vár. Ezért kísérletezenek speciálisan ezzel a szervel. A technológia még nagyon drága, de a cél nagyon közel van. A tengerentúl már élnek emberek speciálisan nekik nyomtatott vesével.

 forrás: euronews.com

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?