Létrehozva: 2017.06.19.

Homeopátia: gyógymód vagy humbug?

Sokan használják, mások hatástalannak tartják a homeopátiát. Most a hívei újabb érvekkel álltak elõ.

Szerző Ripost

Újabb érvekkel álltak elő a homeopátia támogatói egy budapesti orvoskonferencián: egy friss francia kutatást ismertettek, miszerint van gyógyhatása a módszernek. A megfigyelésen alapuló vizsgálatokat viszont a tudósok jó része nem fogadja el bizonyítéknak.

Kinek van igaza? Az egyik oldalon orvosok, kutatók állítják, hogy a homeopátia a gyakorlatban bizonyítottan hatásos és kockázatmentes gyógymód, a másik oldalon szintén orvosok és tudósok hangoztatják, hogy erre semmiféle bizonyíték nincs, és kockázatot jelent, ha ebben bíznak. Gyógymód vagy szemfényvesztés? Az ember csak kapkodja a fejét, kinek higgyen!

Mit mondanak a hívei?

* A francia kutatásban 800 háziorvosnál és 8500 betegnél is többen vettek részt. A kutatás során arra a következtetésre jutottak, hogy homeopátiás szerekkel a kezelés ugyanolyan eredményes volt, de jóval kevesebb hagyományos gyógyszerre volt szükség ehhez, és 20 százalékkal kevesebbe került.

* A vizsgálat azt mutatta, hogy a homeopátiás szerek alkalmazásával jelentősen csökkenthető a fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők és antibiotikumok szedése, így megkímélhető a beteg bizonyos mellékhatásoktól.

* - Nem arról van szó, hogy vessük el a gyógyszereket, hanem arról, hogy a lehető legcélszerűbben és csak a szükséges mennyiségben alkalmazzuk azokat – vélekedik Dr. Radnai Andrea, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület elnöke.

* II. Erzsébet és az angol királyi család is alkalmazza a homeopátiát. Orvosuk, dr. Peter Fisher híve a módszernek, mert így sokkal kevesebb, mellékhatást is okozó gyógyszert kell alkalmaznia. 

* Bár az eddigi elméletek alapján a homeopátia működési elve nem teljesen magyarázható meg, nem a gyakorlatban már bizonyított módszert kell elvetni, hanem megtalálni azt az elméletet, ami magyarázza, hogyan fejti ki hatását – vélekedik dr. Jens Behnke, a német Carstens Alapítvány kutatási szakértője. Az aszpirint már a 19. században használták, de csak az 1960-as években igazolták tudományosan.

Mit mondanak az ellenzői?

* A tudománynak meghatározott, igen szigorú módszerei és rendszerei vannak, ezekbe a homeopátia nem illeszthető be. A homeopátiás szerek nem felelnek meg a bizonyítékokon alapuló orvoslás kritériumainak – fogalmazott korábban Mandl József biokémikus.

* A Svéd Királyi Tudományos Akadémia ellenzi, hogy a homeopátiás készítmények megkapják az országban az egészségügyi termék minősítést. Szerintük a homeopátiás szereket ugyanolyan szabványok szerint kellene minősíteni és engedélyeztetni, mint a gyógyszerjelölteket.

* A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztálya szerint a homeopátiás készítményeket ugyanolyan hatásossági vizsgálatoknak kell alávetni, mint a hagyományos gyógyszereket. Az Egészségügyi Tudományos Tanács „a leghatározottabban ellenezte azoknak a gyógyhatásúnak vélt és hirdetett szereknek az orvosi, gyógyszer helyetti alkalmazását, amelyeknek kedvező hatása még nem bizonyított”.

* Az ausztrál Nemzeti Egészségügyi és Orvostudományi Kutatási Tanács a homeopátia témájában született 176 tanulmány elemzésével arra a következtetésre jutott, miszerint nincs olyan hiteles adat, amely bizonyítaná e szerek hatásosságát.

* Sok orvos úgy vélekedik: veszélyt jelent, hogy a betegek a homeopátiás szerekben bízva nem jutnak hozzá ahhoz a gyógykezeléshez, ami valóban használna, vagy elutasítják azt.

 

Ellentmondásosan állnak hozzá a hatóságok is

2005-ben az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO biztatónak nevezte a homeopátiát, négy évvel később úgy nyilatkozott: a malária, a HIV-fertőzés vagy a gyerekkori hasmenés kezelésében nincs bizonyíték a homeopátiás szerek hatásosságára. A világ 15 országában hivatalosan gyógymódnak tekintik, Franciaországban, Angliában, Németországban és Svájcban a társadalombiztosító támogatja.

A magyar gyógyszerügyi hatóság egy 2001-es Európai Uniós jogszabály alapján engedélyezi a homeopátiás szereket. A 2005-ben kiadott miniszteri rendelet szerint ezek esetében nem szükséges állatkísérleteket vagy klinikai vizsgálatokat végezni, csak az ártalmatlanságát kell bizonyítani, és a gyártás során biztosítani kell a termék tisztaságát és minőségét. A homeopátiás szerekre ugyanaz vonatkozik, mint például a hagyományos növényi gyógyszerekre: „hatásosságuk a régóta fennálló használat és a tapasztalatok alapján nagymértékben valószínűsíthető”, de nem tulajdonítható a szereknek konkrét gyógyhatás. Kiegészítő gyógymód, amit orvos rendelhet. A Pécsi Orvostudományi Egyetemen vizsgázhatnak belőle az orvosok.

Mi a homeopátia?
A „hasonlót a hasonlóval” alapelv szerint alkalmazzák a 19. század óta. A homeopátiás szerek folyamatos hígítással és a hígítás közbeni rázással készülnek. A szer neve tartalmazza az eredetileg benne lévő anyag jelét, a hígítás mértékét és a rázások számát. A homeopátiás szer kémiai anyagát tekintve víz, ami azonban hordozza az eredeti anyag információit, méghozzá a hígításnak és a rázások számának megfelelően.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

4 csillagjegy, akinek nagy felismeréseket hoz az élet még a napfogyatkozás előtt

magyarnemzet.hu

Főügyész Magyar Péter felvételéről: így nem törölhető a tartalom

metropol.hu

Heti szerelmi horoszkóp: Érdemes óvatosnak lenni, ennek a csillagjegynek még szakítást is hozhat a húsvéti nyuszi

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-