Nincs

Hihetetlen, milyen meleg lett a Velencei-tó

A nagy meleg kihatott a magyar tavak vízhőmérsékletére is. Ám ami a fürdőzni vágyóknak jó hír, másoknak komoly veszélyt jelenthet.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Még el sem kezdődött a nyári szünet az iskolákban, máris életbe lépett hazánkban a hőségriadó: az országos tisztifőorvos vasárnap éjfélig rendelte el a legmagasabb, harmadfokú riasztást. Az előrejelzések szerint a hétvégén akár 37 fokot is mutathatnak majd a hőmérők. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint az elmúlt napok kánikulája a magyar tavak hőmérsékletére is kedvezően hatott. Örülhetnek a vizek szerelmesei: a Velencei-tó Agárdnál tegnap már 27 fokos volt, pont annyi, mint a Vörös-tenger az egyiptomi Hurghadánál.

Igaz, a kánikula extrém UV-sugárzással is jár, a szakértők szerint megfelelő védelem nélkül akár 10-15 perc alatt is leéghet a bőr. S akkor még nem beszéltünk a kiszáradás veszélyéről, amely megfelelő folyadékpótlással megelőzhető. A tartós hőség kedvezőtlenül hat a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre, az idősekre, a csecsemőkre és a háziállatokra, valamint az autósokra is. Utóbbiaknál tompítja a reflexeket, csökkenti a koncentrációs képességet, valamint türelmetlenné, ingerültté teheti a volán mögött ülőket. Fontos, hogy a parkoló autóba, még rövid időre, leengedett szélvédő mellett se hagyjunk bent kutyát, illetve gyereket, mert a felforrósodott jármű és annak levegője életveszélyes lehet.

S hogy mit ígérnek az időjósok? Vasárnaptól – több napon át – záporokra, zivatarokra lehet számítani, melyek némiképp mérséklik a várható maximális hőmérsékletet, de így is 30 feletti értékeket lehet majd mérni.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?