Létrehozva: 2017.12.30.

Háromszáz kutya életébe kerül a szilveszter

Az országban hétszáz helyen nyitottak ki a szilveszteri tûzijáték árusok, szilveszterig itt lehet pirotechnikai eszközöket venni. Az engedélyezett tûzijátékokon CE-jelölés van, az illegális petárdák életveszélyesek. Ám a kutyákra veszélyesek a legális petárdák is, ha gazdájuk nem vigyáz rájuk.

Háromezer kutya futott világgá tavaly szilveszterkor a petárdázás és tűzijáték okozta sokkhatás következtében, tizedük soha többé nem talált haza. Az ebek egy része már december 30-án eltűnik, de a legtöbb a szilveszteri bulizás közepette old kereket.

Sok gazda csak január elsején vagy az azt követő napokban veszi észre, hogy nincs meg a kedvence

- mondta Pataki Gábor, az Állatmentő Liga elnöke a Ripostnak.

- A tapasztalat azt mutatja, hogy az elveszett kutyák mintegy tíz százaléka életét veszti szilveszterkor, sok ugyanis a halálba rohan.

Viselkedésük Tósoki Heléna kutyapszichológus szerint teljesen érthető.

- A petárda hangjától megriadva teljes sokkba kerülnek, el akarnak menekülni a zaj forrásától minél előbb, bárhová. A hanghatások miatt az idegrendszerük felmondja a szolgálatot, a lehető legszűkebb teret keresik, ami egy olyan kis kotorékra emlékezteti őket, amiben születtek, ezért menekülnek sokszor a szűk fürdőszobába. Máskor kiugranak az ablakon, vagy nekivetődnek egy autónak  - közölte a szakember.

Szilveszterkor tíz autóval ad járőrséget az Állatmentő Liga és önkéntesei Budapesten. Idén beszereztek egy 50 méteres hálót, amivel akár egy egész utcát le tudnak zárni, ez megkönnyíti a rémült ebek befogását.

Óvatosan kell befogni a szökevényeket, nehogy bajuk essen eközben. Kergetni nem érdemes a kutyát, mert egy autó alá rohanhat

- vélekedik Pataki Gábor.

Idén az egész főváros területéről ingyen hívhatja a Liga telefonszámát az, akinek a kutyája szilveszterkor elszökik, sőt, a fővárosi Ebrendészeten is bejelenthetők az elveszett kedvencek. A befogott jószágokról az ebtelep.hu és az Állatmentő Liga oldalán érdeklődhetnek a gazdik. Az Állatmentő Liga bekamerázta a mentőkocsijait, így a gazdák a honlapjukon megnézhetik a felvételeket, és megbizonyosodhatnak arról, az ő kutyájukat befogták-e.

Hogyan előzhető meg az állat elszökése?  

Semmiképp se kössük láncra a kutyát! Lehet, hogy így nem tud elszökni, de elbújni sem, és kétségbeesésében a lánccal felakaszthatja, megfojthatja magát. Zárt, szűk helyre zárjuk be az állatokat, és érdemes megnyugtató zenét bekapcsolni, ami tompítja a durranások hangját. A legjobb, ha vele van a gazdája, és megnyugtatja. Amennyiben az állat epilepsziás rohamot kap, orvost kell hívni hozzá.

- Vény nélkül kaphatók különböző állatgyógyászati nyugtatószerek, ezek szilveszterkor nagy segítséget jelenthetnek - ajánlja Pataki Gábor. – Fontos, hogy mikrocsippel, címmel ellátott nyakörvvel rendelkezzen a kedvenc, így sokkal nagyobb az esély arra, hogy hazakerül.

Orosz rulett az illegális petárda!

Az illegálisan vásárolt pirotechnikai eszközök veszélyeire figyelmeztetett Cserényi József, az Országos Rendőr-főkapitányság kiemelt főreferense az M1 aktuális csatornán. Magyarországon csak bevizsgált pirotechnikai eszköz hozható forgalomba, külföldön nem mindenhol, ezért ezeket a termékeket olcsóbban lehet beszerezni. Ezért sokan áthozzák a határon és feketén árulják. Az árust 150 ezer forintig terjedő szabálysértési bírsággal sújthatják és elkobozzák a termékeket.

Aki ilyet vásárol, orosz rulettet játszik: nem tudja, mit vett, nincs magyar nyelvű használati utasítás sem

– hangsúlyozta a szakember. – Az is veszélyes, amikor otthon próbálják a pirotechnikai eszközök hatásfokát javítani, ráadásul jogilag az átalakítás gyártásnak minősül, ami engedélyköteles."

A pirotechnikai eszközöket december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig szabad használni. Tárolni sem tűzveszélyes anyagokkal együtt, sem nedves helyen nem szabad, mert ha átnedvesedik és kiszárad, nagyon labilissá válik, már attól elindulhat, ha leejtik.

A pirotechnikai termékeket oldalról kell elindítani, nem szabad föléjük hajolni

– tette hozzá a főreferens.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

origo.hu

Karácsony Gergelyt nem érdeklik a budapesti utasok

life.hu

Alig ismerik a brit király család üdvöskéjét, aki "többet ér", mint Katalin hercegné gyerekei együttvéve

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

origo.hu

Tíz férfival csókolózott Anne Hathaway

mindmegette.hu

Ezek a leghatásosabb természetes szerek a levéltetvek ellen

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-