Nincs

Egyél epret, tovább élsz!

Eddig is tudtuk, hogy az eper egészséges, de mára újabb titkait tárta fel a tudomány. Elképesztő, de az eper még a szívinfarktus esélyét is csökkenti!
címkék:

A diétás csoda

A világ egyik legegészségesebb gyümölcse! Mégha édesnek is érzed, akkor sem hízlal. 10 deka eperben csupán 30 kalória van. A legegészségesebb sütemények alapja. De még ennél is izgalmasabb, hogy az eper

mangántartalma felpörgeti zsírbontásért felelős enzimek temelődését, így minél többet eszel belőle, annál karcsúbb leszel.

Sőt, rendkívül intenzív módon hajtja ki belőled a felesleges vizet is.

Évszázadok óta misztikum

Az epret évszázadokon keresztül gyógyszerként fogyasztották. A 18. és a 19. században úgy tartották,

hogy az eper a hosszú élet titka, nem véletlen, hogy speciális diéták alapja ma is.

De a jólét jelképének és a szerelem gyümölcsének is nevezték. Napóleon császár udvarában a kivételezettek friss eper levében fürödtek s a friss házasoknak az első vacsorán ezt szolgálták fel, hisz a termékenység szimbólumának is tartották. Csokoládéval párosítva még inkább fokozza a szexuális vágyat.

Szuper fogfehérítő

Fogtisztításra, de fogápolásra is kitűnő a földieper! Nyomkodj szét egy kis tálban néhány szemet, majd a pépesített földieperbe mártsd bele a fogkefét és jól dörzsöld át a fogakat. Hihetetlen fényesek és csillogóak lesznek ettől az egyszerű csodaszertől!

Jobb, mint az aszpirin?

Elképsztő, de az eper C-vitamin tartalma magasabb, mint a citromé! 10 dkg eperben 50 mg C-vitamin van! Természetes aszpirin tartalma csökkenti a szervezetben lévő gyulladásokat, enyhíti a fejfájást, akár a migrént is segít leküzdeni. Akár nassolni is kitűnő! Kálium és magnézium, valamint C- és E-vitamint tartalma csökkenti a koleszterinszintet és a túl magas vérnyomást. Az eper mindenezen okok miatt

segít megelőzi a trombózist és a vérerek beszűkülését, és csökkenti az infarktus kockázatát!

A legjobb kozmetikum

Az eper pH értéke nagyjából megegyezik a bőr pH értékével, vagyis semleges körül van. Enyhén savas kémhatása azért teszi nagyon értékes anyaggá az epret, mert megakadályozza a bôr túlzott kiszáradását. Az összetört eperrel bedörzsölt bőr - az eper enyhe savtartalmának, és a kis magocskáknak köszönhetően- könnyedén megszabadul az elhalt hámrészektől. De jó, ha tudod, hogy még a leégett bőrt is hűsíti és gyógyítja.

Néha allergiát okozhat

Sajnos, mint az aprómagvas gyümölcsök általában, így az eper is csalánkiütést okozhat, ha érzékeny vagy rá. Ezért sem szabad csecsemőknek adni. De azoknál is előfordulhat allergiás reakció, akik csak nagyon ritkán esznek epret. Kis adagokokkal viszont könnyen hozzászoktathatod a szervezeted.

A könnyebb emésztés érdekében, adj hozzá citromlevet, mely egyébként remekül kiemeli az ízét.

A levele is gyógyszer

Az eper levele tisztítás és szárítást után remek vízhajtó és tisztító, így gyógynövényteaként fogyasztható. Bélfertőzéseket is lehet gyógyítani vele, de vérszegénységre is javasolják a természetgyógyászok. Már csak azért sem árt, ha mindig tartasz otthon szárított eperlevelet, mert rendkívül jól lehet vele csillapítani a lázat is.

címkék:
És ezeket olvastad már?