Krausz Gábor
Olcsó, finom, egészséges, érdemes nyáron rendszeresen elkészíteni ezt a finom házi savanyúságot! De nemcsak a zöldség értékes, a kovászos uborka leve is csodát tesz az egészséggel.
Kellőképpen meleg van, az uborka is egyre olcsóbb, itt az ideje kovászolni! Ez a savanyúság nemcsak főételek mellé, de szendvicsekbe is passzol, a kovászos uborka leve pedig egyenesen gyógyír. A fermentálás, vagyis a kovászolás során ugyanis olyan jótékony baktériumok szaporodnak el, melyek többféleképpen támogatják a szervezetet, de az ásványianyag- és vitamintartalma is sem elhanyagolható ennek a savanyúságnak.
A szervezetben felszaporodó szabad gyökök többféle problémát okozhatnak, például növelhetik a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. A kovászos uborka és a leve antioxidánsokban gazdag, fogyasztása segít a szervezetnek, hogy elpusztítsa a szabad gyököket.
Kutatások szerint a fermentált ételek egyensúlyban tartják a vércukorszintet, így segítenek a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében.
A benne található jótékony baktériumok helyreállítják a bélflóra egyensúlyát, vagyis segítenek abban, hogy a jó baktériumok elszaporodjanak. A bélflóránk az immunrendszerünk működésére is hatással van, így a kovászos uborka levének rendszeres fogyasztása segít, hogy kevésbé legyünk fogékonyak a fertőzésekre, és könnyebben legyőzzük a betegségeket.
Alapból érdemes a diéta alatt kovászos uborkát fogyasztani, hiszen alig van kalóriatartalma, de emellett, ha rendszeresen kortyolgatsz a levéből, felgyorsul az anyagcseréd, így nemcsak a szervezet megtisztításában segít, de a fogyásban is.
A kovászos uborka leve olyan gyulladáscsökkentő és görcsoldó anyagokat tartalmaz, melyek segítenek megelőzni az izomlázat és az izomfájdalmat. Edzés után igyál meg egy fél decivel, másnap kevésbé fognak sajogni az izmaid. Fontos, hogy túl sokat ne igyál, ne legyen túl magas a sóbeviteled.