Krausz Gábor
A napi cukorfogyasztásunk jócskán meghaladhatja az ajánlott mennyiséget. Ennyi cukor lenne valójában a megengedett.
Sokan hajlamosak vagyunk legyinteni egy-egy kis édességre, mondván, ennyi „még belefér”. Az igazság azonban az, hogy a hozzáadott cukor nemcsak a süteményekben és a csokoládékban lapul meg – hanem számos feldolgozott, sőt egészségesnek hitt termékben is. Így a napi cukorfogyasztásunk észrevétlenül is jócskán meghaladhatja az ajánlott mennyiséget. Ahogy azt a Mindmegette megírta, a túlzott cukorfogyasztás nemcsak esztétikai problémákat okoz, hanem komoly fizikai és mentális betegségekhez is vezethet.
Az Amerikai Szívgyógyászati Társaság (AHA) szerint:
Fontos tudni, hogy a „hozzáadott cukor” nem az, ami természetes módon van jelen az ételekben (például gyümölcsökben), hanem az, amit a gyártók utólag adnak hozzá az íz fokozása érdekében. A következő hét komoly betegség mind a túlzott cukorfogyasztás következményei:
Szív- és érrendszeri megbetegedések
A szívbetegségek továbbra is vezető haláloknak számítanak. Egy tanulmány szerint azoknál, akik kalóriabevitelük 17–21%-át cukorból fedezték, 38%-kal magasabb volt a szív- és érrendszeri halálozás kockázata, mint azoknál, akik csupán 8%-ot fogyasztottak.
2-es típusú cukorbetegség
A túl sok cukor inzulinrezisztenciát okozhat – ez pedig a 2-es típusú diabétesz egyik előszobája. Már napi 150 kalóriányi cukor is 1,1%-kal növeli a lakossági cukorbetegség arányát.
Daganatos megbetegedések
A túlsúly, a krónikus gyulladások és az ingadozó inzulinszint mind fokozhatják a daganatok kialakulásának esélyét. Egyre több kutatás lát közvetett kapcsolatot a cukorfogyasztás és bizonyos ráktípusok között.
Bőrbetegségek
Egy 2020-as kutatásban több mint 25 ezer ember vett részt, és kiderült: a magas cukor- és zsírtartalmú italokat fogyasztóknál gyakoribb volt az akné megjelenése. A vércukor gyors emelkedése gyulladást válthat ki a bőrben.
Köszvény
A cukorfogyasztás fokozza a húgysavképződést, ami a köszvény nevű, fájdalmas ízületi gyulladáshoz vezethet. A panaszok leggyakrabban a lábfej, a boka és a térd környékén jelentkeznek.
Energiaingadozás, fáradékonyság
Bár sokan cukorral próbálnak „feltöltődni”, a hatás gyakran ellentétes. Egy átfogó vizsgálat szerint a cukrot fogyasztók rövid időn belül fáradtabbak, tompábbak lettek, mint azok, akik kihagyták a cukrot.
Depresszió
Több mint 60 000 nő részvételével készült kutatás szerint, akik a legtöbb hozzáadott cukrot fogyasztották, nagyobb arányban szenvedtek depressziótól. A cukor ugyan rövid távon örömérzetet adhat, hosszabb távon azonban épp az ellenkezőjét váltja ki.
Kerüljük az édesített italokat: ide tartoznak a szénsavas üdítők, jeges teák, cukros limonádék. Válogassunk a desszertek között: ha nem muszáj, mondjunk nemet a felesleges édességekre! Fontos az is, hogy elolvassuk a címkéket: glükóz, fruktóz, maltóz, szirup – mind rejtett cukorforrás, és persze törekedjünk a természetességre: a friss, feldolgozatlan élelmiszerek általában jóval kevesebb cukrot tartalmaznak.