1 hónapja

Már mindenkinek elege van a hőségből, így vészeld át az utolsó hőhullámokat

Idén nyáron igazán forró volt az időjárás, egymást érték a hőhullámok. Bár már látszik a vége, az utolsó napokra is jól jöhet néhány túlélőtipp. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat.

Bár már látni, mikor ér véget a forróság, még a napokban hőségriasztás van érvényben, és sokan úgy érzik, a nyár végi hőhullámokat nehezebben viselik. Ez nem véletlen: a tartós hőség nagyon megviseli még az egészséges szervezetet is, a forró napokon ráadásul az alvás sem pihentető, így már mindenki a hűsítő hidegfrontot, esőt várja. Néhány apró trükkel könnyebb átvészelni a nyár végi forróságot; mutatjuk, mi mindent tehetsz azért, hogy könnyebben elviseld a hőséget.

Unhappy,Woman,Sweating,Suffering,A,Heat,Stroke,And,Fanning,With
Fotó: Shutterstock

1. Nappalra húzd be a függönyöket

Ha nincs a lakásban légkondi, neked kell gondoskodnod arról, hogy hűvösek maradjanak a szobák. Ennek egyik legjobb módja, ha éjszaka nyitott ablaknál alszol, vagy este és hajnalban jó alaposan átszellőzteted a lakást – majd behúzod a sötétítő függönyöket, és egész napra úgy hagyod. Így kevésbé forrósodik fel a benti levegő.

2. Készíts házi légkondit

Ha már úgy érzed, felforrtál a hőségtől, fogj egy tál jeget, tedd a ventilátor elé, és hagyd, hogy a hűvös levegőt rád fújja. Ettől jelentősen javul a hőérzeted.

3. Korán reggel intézd a vásárlást

Ha a nagy hőségben indulsz útnak, sokkal hamarabb kimerülsz, és később hiába mész hűvös helyiségbe, nagyon nehezen hűlsz le. A reggeli órákban általában nincs még olyan forróság, ezért amit lehet, akkor intézz el – különösen akkor, ha autóval kell menned.

4. Ne igyál túl sok kávét

A cukros üdítőitalok, koffeines italok és a kávé fokozza a kiszáradást, és sokkal rosszabbul viseli a szervezeted a hőséget. Érdemes a legforróbb órákban kihagyni a kávét, és helyette hűsítő, friss vizet inni. 

Fotó: Shutterstock

5. Reggelre és estére időzítsd az edzést

Ha napközben szoktál edzeni, most inkább tedd át a hűvösebb órákra az időpontját, főleg akkor, ha a szabadban szoktál sportolni. A mozgás ugyanis, bár jólesik, a hőségben extra stresszt jelent a szervezetnek, és a testhőt is megnöveli.

6. Jól válaszd meg, mit eszel

Kánikulában a nehéz, zsíros ételek miatt még inkább meleged lehet, ezért érdemes inkább többször, keveset enni, és olyan ételeket választani, amiknek magas a tápértéke, de kevés bennük a kalória. Például zöldségeket és gyümölcsöket, halakat, könnyű húsokat. Érdemes kerülni a cukros ételeket és a szénhidrátokat.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!