MANIMÉKER

Szerző Ripost

1 hónapja

Válság idején igazán fontos a pénzügyi tudatosság

A háború okozta gazdasági válság már az életünk minden szegmensét érinti. Mindennek nő az ára, és emelkednek a rezsiköltségek is sokaknál. Ilyen helyzetben válik elengedhetetlenül fontossá az, hogy miként tudunk tudatos pénzügyi döntéseket hozni.

Szerző Ripost

Pénzt költeni mindenki tud, de ésszel költeni sajnos nem mindenki. Ahogy az élet minden területén, úgy a pénzügyi magatartásunkat is alapvetően befolyásolják a fiatal korban berögzült szokásaink. De sokszor még magunk sem vagyunk tisztában azzal, hogy milyen pénzügyi tudatossággal rendelkezünk. Ennek megismerésében is segítséget nyújtanak a Pénziránytű Alapítvány pénzügyi személyiségtesztjei, melyeket eddig már 50 ezer felnőtt, középiskolás és felsős általános iskolás töltött ki összesen. A hazai viszonylatban elképesztően magas mintaszám feldolgozása kiváló képet fest arról, hogy miként is állnak a magyarok a pénz beosztásával. Ami most, egy globális válság közepette nagyon fontos információ.

Fotó: Pixabay

A tesztek elemzése során kiderült, hogy felnőtt honfitársaink kicsivel több mint fele, 45%-a válságálló pénzügyi stratégiával éli a mindennapjait, képesek beosztani a pénzüket, reagálnak a gazdasági változásokra, és nagy figyelmet fordítanak minden egyes kiadott fillérre. A válaszadó felnőttek 33%-a már nem ennyire megfontolt, de egy kis odafigyeléssel az ő pénzügyi szokásaik még javíthatóak. 22%-nak viszont szinte nulla pénzügyi tudatossága vagy stratégiája van, ők a legveszélyeztetettebbek válság idején.

A közép- és általános iskolai diákoknál beigazolódni látszik, hogy nagy szükség van a pénzügyi ismeretekre oktatására. Ugyanis a pénzügyi nevelő munka hatására sok esetben sokkal tudatosabbak és megfontoltabbak voltak a fiatalok válaszai, mint a felnőtteké. A tesztek alapján az előre feltételezettnél jóval magasabb szintű pénzkezelési képességekkel rendelkeznek. Ők jó eséllyel felnőttként is sokkal tudatosabbak lesznek a pénzügyek terén, mint a szüleik.

Aki szeretné a saját vagy a gyermeke pénzügyi tudatosságát megvizsgálni, az töltse ki a Pénziránytű Alapítvány ingyenes, azonnali értékelést kínáló tesztjeit. Válság idején ugyanis sokat segíthet, ha tudjuk, hogy miként tudjuk jobban beosztani a pénzünket.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!