MANI

Zenélni fog a 67-es út!

Hamarosan minden Republic-rajongó Kaposvár felé veszi az irányt! Élmény lesz az utazás 2019-től az R67-esen!
címkék:

Akusztikus útszakasz kivitelezését tervezik nyáron!

Az R67 formabontó, akusztikus útszakaszt is tartalmazó építése kivitelezését a Strabag Építő Kft., a Strabag AG. és a Soltút Kft alkotta konzorcium nyerte el. Az út négysávosra bővítésével 33,2 km hosszúságú gyorsút jön létre az M7-es autópályától Kaposvárig, ezáltal megvalósul Somogy megye székhelyének gyorsforgalmi elérhetősége a tervek szerint 2019-re!

A kivitelezés uniós és hazai források felhasználásával valósul meg, nettó 65,7 milliárd forint értékben.

Magyarországon és Kelet-Európában először építenek akusztikus aszfaltot, és mi mást is „játszhatna” el az R67-es aszfaltja, mint a Republic ikonikus dalát, a 67-es úton című slágert.

De hogyan is zenélhet egy aszfalt?

Mint egy valódi hangszer, az aszfaltba vésett mélyedések képezik a kottát, a kocsi gumija a gitár húrja, az autó karosszériája pedig maga a hangszer. Azaz, ha ráhajt az autós a keréknyomnyi vagy teljes sávon elterülő „bitumen kottára”, akkor felcsendül a dallam.

Az úgynevezett akusztikus vagy zenélő aszfalt speciális technológiával készül. Ugyanolyan aszfaltot terítenek le, mint bármelyik másik útszakaszon, ám itt a felületet egy gyémántvágóval bemetszik kereszt irányban. A hang magassága a barázda mélységétől és az egymáshoz viszonyított távolságától függ.

Persze, a fejlesztés itt még nem ér véget, hiszen kerékpárút és összekötő út is épül 11 km hosszan. A kivitelezéshez kapcsolódóan Mernyeszentmiklós és Somogybabod települések között a gyorsúttal párhuzamosan új összekötő út épül a meglévő átkelési szakaszok felhasználásával, írja a magyarepitok.hu

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?