MANI

Vissza ne hívd ezt a számot!

Ismeretlen külföldi számok zaklatják a magyarokat. Csalók próbálkoznak, így ne hívd vissza!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Több olvasónk is jelezte, hogy Fésűs Nellyhez hasonlóan őket is ismeretlen külföldi számok zaklatják. A hívások tegnap éjjel, ma hajnalban kezdődtek. A legtöbb embert a +377-es előívóval rendelkező, monacói szám hívogatja.

Mielőtt azonban pánikba esnél: nem lopták el az adataidat és nem esett bántódása egyetlen szerettednek sem. Korábban már több alkalommal is volt rá példa, hogy ehhez hasonló csalási hullám érte el Magyarországot, ezek az úgynevezett “wangiri” hívások. Ez a kifejezés azt takarja, amikor csalók nemzetközi telefonszámokról tömegesen hívásokat generálnak azzal a céllal, hogy azokat a fogadó fél visszahívja.

Amennyiben van rá lehetőséged, tiltasd le a konkrét számot. Ha nem hívod vissza, akkor az nem kerül pénzbe. Az sms-fogadás esetében ugyanez a helyzet, a fogadás önmagában még díjmentes.

A tavaly áprilisi, magyarokat érintő wangiri-hullám idején a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) azt a tájékoztatást adta, hogy belföldön nem növelheti az előfizető mobiltelefon-számláját, ha a külföldi számról kezdeményezett hívást fogadja. Viszont ha a mobiltelefont használó figyelmetlen vagy kíváncsi, és visszahívja a gyanús külföldi számot, akkor viszont adódhatnak problémái: felmerülhetnek pluszköltségek, de később érkezhetnek különböző üzleti jellegű ajánlatok is.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?