Létrehozva: 2019.05.28.

Virtuális kalandozás a szakmák világában

A legújabb technológiai megoldásokat alkalmazó ingyenes pályaválasztási napot tart a Fõvárosi Szabó Ervin Könyvtár. Szakmaszimulátor játék 3D-ben, önismereti tréning és generációkutató várja a fiatalokat.

Szerző Tóth Balázs

 

Virtuális kalandozás a szakmák világában címmel rendhagyó, interaktív, virtuális- és 3D-megoldásokat is alkalmazó pályaválasztási napot szervez fiataloknak, szülőknek és pedagógusoknak a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár június 6-án – tudatta dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) főigazgatója. Nem csak előadásokat hallgathatnak az érdeklődők, hanem a VR-technológiának köszönhetően a virtuális valóságban ki is próbálhatnak egy-egy szakterületet, például egy virtuális konyhában séfként vagy egy autószerelő műhelyben fényezőként, esetleg magasban dolgozó tetőfedőként.

 

Mások mellett generációkutató, multinacionális cégek munkatársai, alternatív iskola-vezető tart előadást régi és új szakmákról, a technológiai fejlődésről, a lehetséges jövőről. Számba veszik azokat a szakmákat is, amelyek öt éve még nem léteztek, köztük az UX designert, az AI tanácsadót és az adat-evangelistát. A program fókuszba állítja az önismeret szerepét a pályaválasztásban, ezért szakemberek segítik a diákokat, hogyan ismerjék meg képességeiket, adottságaikat, vágyaikat és céljaikat. Az ingyenes rendezvény fővédnöke Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes. A programot Budapest Főváros Önkormányzata támogatja az Iskolakapun kívüli program keretében.

Szakmát választani ma már nem csak azért nem egyszerű, mert egy 18 évesnek gyakran fogalma sincs, hogy mi szeretne lenni, hova jelentkezzen továbbtanulni, de azért is, mert a mai szakmák jelentős részéről például a szülő, de gyakran a pedagógus sem hallott még – mondta a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) főigazgatója. Dr. Fodor Péter hangsúlyozta: a technológiai fejlődés olyan gyorsan változó, új ismereteket igénylő szakmákat teremt, amelyekkel a diákok eddig nem találkozhattak, ahogy a későbbi sikerhez is ma már új készségeket kell megszerezni. Számtalan jó keresetet, biztos munkalehetőséget nyújtó szakma alakult ki a közelmúltban, vagy alakul napjainkban és fejlődik óriási léptekkel, amelyeket nem oktattak, és akik művelik, azok sem iskolában tanulták – emelte ki a főigazgató. A könyvtárak is haladnak a korral, digitalizálnak, és alkalmazzák a legújabb technológiákat, amelyet a gyerekek is megismernek – mondta. Hozzátette: a könyvtárak egyik fontos feladata az információk közvetítése, azért is karolta fel a FSZEK a pályaválasztás témáját, mert úgy éreztük a szakmaválasztás sokkal izgalmasabb, sokrétűbb, mint ahogy az a köztudatban él.

„Szakmát nem érdemes unalmasan választani, hiszen egy egész életet meghatározó döntést kell hozni”

– hívta fel a figyelmet. Ráadásul a megfelelő döntés Fodor Péter szerint olyan szerteágazó információhalmaz meglétét feltételezi, amelynek megszerzéséhez segítségre van szüksége a gyerekeknek és a szülőknek egyaránt. Márpedig ezt a tudást a pedagógusok a legjobb szándék ellenére sem tudják biztosítani, de hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az érintettek minél szélesebb körből gyűjtsék az információkat – mondta. Ebben szeretne a FSZEK és Budapest Főváros Önkormányzatának Iskolakapun Kívüli Programja is segítséget nyújtani, egyebek mellett azzal, hogy a fiatalok érdeklődését felkeltő előadásokkal, a szakmák világában virtuális bolyongással gazdagítsa minden érdeklődő tudását. Kiemelte az önismeret jelentőségét is, amely ma már nélkülözhetetlen a megfelelő döntéshez, ezért önismereti szakember is szerepel a felkért előadók között.

Június 6-án a Központi Könyvtárban (Budapest VIII., Szabó Ervin tér 1).10 és 17 óra között várják az érdeklődőket izgalmas beszélgetésekkel, előadásokkal, illetve a szakmaszimulációs játékokkal és önismereti tréningekkel. A rendezvény egyik fő célja, hogy fókuszba állítsa az önismeret szerepét a pályaválasztásban, ezért szakemberek segítik a diákokat, hogyan ismerjék meg képességeiket, adottságaikat, vágyaikat és céljaikat, valamint tisztában legyenek személyiségük pozitív oldalával, de ugyanakkor ismerjék fel korlátaikat, hiányosságaikat is. Az orientációs tanácsadás révén különböző önismereti és pályaalkalmassági tesztek segítségével előre jelezhető, hogy a diák mely pályákon lehet a legsikeresebb.

A programok között szerepel Steigervald Krisztián generációkutató előadása Mit tanuljunk, hogy sikeresek legyünk a 21. században címmel. A szakértő olyan új szakmákkal és az ahhoz szükséges készségekkel ismerteti meg a hallgatóságot, mint a SEO szakértő, Big Data- elemző, közösségi médiás marketinges, amelyeket még soha senki nem tanult az iskolában, még azok sem, akik művelik.  Az egyik legfontosabb felvetés lesz az előadásban, hogy hogyan segíthetik a Google korában született fiatalok pályaválasztását a pedagógusok, szülők, akik mindannyian még a 20. században születtek, tanultak és képzelték el a jövőt.

Dechertné Gelencsér Anna, a Diákszempont Általános Iskola és Gimnázium alapító vezetője azokat a szociális kompetenciákat ismerteti – amelyekre az iskola különösen nagy hangsúlyt fektet - amelyek a munkavállalás során (is) hasznosak lehetnek. Az oktatási intézmény a munkaerőpiaci igényekhez igazodó oktatással, a digitális kompetencia képzésére fókuszálva indítja első középiskolai osztályait idén szeptemberben, a Digitális Jólét Programhoz kapcsoló tantervvel.

A Jövő kávézó asztalainál négy témában folynak majd beszélgetések multi cégek tapasztalt munkatársai vezetésével, egyebek között arról, hogy miért van kevesebb lány a technológiai pályán, mi jut eszünkbe a technológiáról, az informatikáról. Számba veszik azokat a szakmákat is, amelyek öt éve még nem léteztek, köztük az UX designert, az AI tanácsadót és az adat-evangelistát.

Izgalmas virtuális bolyongást kínál a munka világában az ARWorks Kft. által a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának (MKIK) fejlesztett Szakmaszimulátor VR-játék, ahol a vendéglátás, a divat, a gépjárműipar és az építőipar különféle szakmáiba kóstolhatnak bele az érdeklődők a virtuális valóság (Virtual Reality) technológia segítségével. A játék elején egy állásbörzén eldönthetik a résztvevők, hogy melyik iparágat választják, például  milyen lehet egy éttermi konyhán szakácsként dolgozni, autószerelő műhelyben kereket és olajat cserélni, magasban dolgozni hegesztőként vagy tetőfedőként. Mindezt úgy, hogy egy szempillantás alatt kerül a bátor jelentkező a könyvtárból akár egy felhőkarcoló tetejére.

Al-Gharati Amir pedig önismereti tréninget tart annak érdekében, hogy a közös munka során felismerjék erősségeiket, és megtanulják, hogyan tudnak ebből az ismeretből előnyt kovácsolni egy állásinterjún vagy önéletrajz írásakor. A rendezvényen nagy hangsúlyt kap, hogy a diákok ismeretekre tegyenek szert az önismeret területén (önismeret, öndefiníció, az önismeret elemei), hogy tudásukat a pályaépítésben tudják majd kamatoztatni. Az egyes programokon a részvétel regisztrációhoz kötött, minden programra külön regisztráció kell.

Az előadások részletes programja itt elérhető: 


Nézz bele a Szakmaszimulátor játékba:

 

 

Szerző Tóth Balázs

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, ekkor lép be Franciaország a háborúba

origo.hu

Óriási botrányba keveredett a TV2 sztárja - videó

borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

magyarnemzet.hu

Elutasították Ilaria Salis kérelmét, marad a magyar börtönben

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

hirtv.hu

Műsorváltozás: 21 órától a Varga Judit-interjú a HírTV műsorán

origo.hu

Hajdú Péter: Felkavart a beszélgetés Varga Judittal

mindmegette.hu

Íme Jamie Oliver angol húsvéti zsömléje - ezt ki kell próbálnod idén!

ripost.hu

Pár óra alatt két kisfiú kísértetiesen hasonló módon vesztette életét Kecskeméten

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Megtörte a csendet Kamilla királyné: ezt árulta el a rákbeteg Katalinnal kapcsolatban

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Sosem látott akciót jelentett be a Lidl

MANI

Felújítanád a lakást, de nincs sok pénzed rá? Hallottál már az Újrahasználati Központról? Megmutatjuk neked a kincseit

MANI

SZÉP kártya tulajdonosok, figyelem: eddig költhető el adómentesen a tavalyi juttatás

MANI

Erre figyeljünk a lakásbiztosítás váltásakor