MANI

Vigyázz! Ezekben az ételekben alkohol van!

Gondoltad volna? Van olyan élelmiszer, amin fel sem tüntetik, hogy alkoholt tartalmaz!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Az áruházi címkéken kötelező feltüntetni, ha egy termék alkoholtartalmú. Ezt a legtöbb esetben meg is teszik, de vannak olyan kivételek, amikről nem is gondoltuk volna, hogy alkohol van bennük.

Ha azt a feliratot látjuk egy élelmiszer címkéjén vagy egy étrendkiegészítőn, hogy borszeszt, spirituszt, C2H5OH-t, vagy etanolt tartalmaz, az nem jelent mást, mint azt, hogy alkohol van benne. Azt a határt, amikor már rá kell írni valamire, hogy alkohol van benne, térfogatszázalékban határozzák meg. 1,2 térfogatszázaléknál, illetve 0,5 térfogatszázaléknál van a két bűvös határ. Ha valamiben 0,5 térfogatszázalék alatti az alkohol, az „alkoholmentes” jelzőt kap. A két érték között lehet benne alkohol, de nem kötelesek ráírni.

Vannak viszont olyan termékek, ahol hiába van esély a határérték feletti szesztartalomra, mégsem alkalmaznak jelölést. Például az

  • éttermekben és büfékben kapható mártások és szószok
  • flambírozott ételek
  • gyümölcssaláták
  • fagylaltkelyhek
  • marcipánok, pralinék

ilyenek.

 

Az alkohol az élelmiszeraromákon sem minden esetben van feltüntetve, amikben oldószerként van jelen.

A kefirben, a kenyérben, a bio gyümölcslevekben pedig az erjedési folyamat eredménye az alkohol, igaz, elenyésző mennyiségben. A teában található kombucha gomba is termel alkoholt.

 

A kombucha gombáról az első feljegyzések Kínából, az időszámításunk előtti 221-ből ismeretesek, ahol a belőle készített italt mennyei teának, az örök élet italának, sőt, a halhatatlanság italának nevezték, hasonlóan a zöld teához.

Az alkoholt ízfokozóként és tartósítószerként is használják. Az édességekhez, a szószokhoz, a halételekhez és befőttekhez is adnak alkoholt.

 

Az alkoholtartalmú élelmiszerek miatti kockázat jelentéktelen, hiszen testünk is állít elő minimális mennyiségben etanolt.

címkék:
És ezeket olvastad már?