MANI

Vasárnapi nyitva tartás? Megvan a zseniális kiskapu!

Termelői piacokat nyitnak a Balaton parti boltok, hogy vasárnap is megvehessék a turisták a reggelit-vacsorát, vagy az esti partihoz szükséges innivalót a piaccal egy telken mûködő ABC-ben. Megvan a kiskapu!
  • Szerző: Ripost

 

 

Megoldódni látszik a vasárnapi bolt-nyitva tartás ügye a Balaton partján!  Itt ugyanis a kereskedőket - és nemkülönben az odautazó bel- és külföldi turistákat - fokozottan érzékenyen érintik a hétvégén zárva tartó üzletek. Néhány cégvezető alaposabban tanulmányozta a  törvényt és megtalálta a kiskaput!

 

Élettársak nem dolgozhatnak

 

Az egyik, tíznél több élelmiszerboltot üzemeltető céget a Balaton északi partján,  a vasárnapi zárva tartásról  szóló törvény fokozottan érzékenyen érintette, hiszen az árbevétel majdnem 40 százaléka a nyári hónapokban keletkezik, nem kis részben a napsütötte hétvégéken. Az igazgatóság rendkívüli ülésen tekintette át a lehetőségeket. Először az látszott járható útnak, ha a részvénytársaság két tulajdonosa – mindketten férfiak -, élettársi kapcsolatot létesítenek a boltvezetőkkel – akik többségükben hölgyek. Aztán elvetették az ötletet. Nem csak az említett urak feleségei voltak az ügy kerékkötői, hanem a jogszabály is. Az élettársi kapcsolat ugyanis nem elegendő annak bizonyítására, hogy „közeli hozzátartozókról” van szó, akik a tilalmi időben is dolgozhatnak eladóként.

 

Piaccal keresztezik az ABC-t

 

 

A megoldás végül termelői piacok nyitása lett.A piacokon lévő kereskedelmi egységek – magyarul élelmiszerboltok - ugyanis nyitva tarthatnak vasárnap is.

 

Meg van a kiskapu!

 

Így aztán két-három asztalból álló minipiacot hoznak létre. A piac mögött már háborítatlanul vásárolhatnak a turisták az évtizedek óta ott álló ABC-ben. Az engedélyeztetést villámgyorsan elkezdték, s ha a helyi hatóságok elég gyorsak lesznek, akkor egy hónapon belül ki is nyithatnak.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?