MANI

Mit tegyünk, ha vezetés közben szemből vakít a nap?

Ha a nap alacsonyan áll és szemből süt, akkor télen a kis beesési szögben érkező napsugarak vakító hatásúak. Mit tehetünk ilyenkor?
címkék:
  • Szerző: MZ/X

Hasonlóan kellemetlen és egyben balesetveszélyes helyzet, ha hátulról, a visszapillantó tükrökön keresztül érkező napsugarak nehezítik meg a közlekedést. Ha mindez koszos ablakkal párosul, könnyen megvan a baj.

Fotó: YouTube

Ne becsüljük alá ezt a jelenséget

Az őszi napsütés könnyen balesetveszélyessé válhat. Olyan veszély ez, amit soha nem szabad alábecsülni- hívja fel a figyelmet a rendőrség Országos Balesetmegelőzési Bizottsága. A legnagyobb probléma ilyenkor, hogy a vakító napfényben az autósok nem veszik észre (ill. későn észlelik) a jelzőtáblákat, a lámpák fényjelzéseit, a közlekedő kerékpárosokat, az úttestre lépő gyalogosokat, valamint a szemből, illetve oldalirányból érkező járműveket.

Ezekben a napszakokban legyük óvatosabbak

A fenti kockázat közvetlenül napfelkelte után, valamint naplemente előtt a legmagasabb, éppen akkor, amikor a reggeli, illetve délutáni csúcsforgalom zajlik.

Mit tegyünk ha szembe tűz a nap?

Mit tegyünk ha szembe tűz a nap?
Fotó: 123RF

Mit tegyünk ilyen helyzetben?

Első reakcióként ilyenkor javasolt a napellenzőt azonnal lehajtani. Ezen kívül nagyon hasznos, ha egy napszemüveg is kéznél van. Minél tisztább, annál jobb. A legnagyobb védelmet a fényvisszaverő képességgel rendelkező napszemüvegek nyújtják. A napsugarak vakító hatása különösen veszélyes lehet dombtetőre érkezéskor, bukkanókban, árnyékos helyről, kanyarból, illetve alagútból történő kihajtáskor.

Tippek, amik segíthetnek minimalizálni a balesetek kockázatát

Először is tartsuk tisztán a szélvédőket. Az üvegen lévő szennyeződés megtöri és szétszórja a fényt, így a vakító hatás felerősödik. A szélvédőt ne csak kívül, hanem belül is tisztítsuk meg, mert az üveg belső felületére is szennyeződés tapad. Ha az autódban dohányoznak, akkor a belső szélvédő tisztítása kétszeresen is indokolt.

Fontos, hogy tiszta legyen a szélvédő

Fontos, hogy tiszta legyen a szélvédő

Soha ne „feküdjünk” a vezetőülésben. Az ülést állítsuk magasabb pozícióba és függőleges helyzetbe, így sokkal kevésbé zavar majd a nap fénye. Haladjunk óvatosabban, figyelmesebben és tartsunk megfelelő követési távolságot, már csak azért is, mert az előttünk haladót is elvakíthatják a napsugarak, és nem zárható ki, hogy erre esetleg vészfékezéssel reagál.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?