MANI

Újabb elemekkel gazdagodott a családtámogatási rendszer

Az elmúlt években folyamatosan bővült a gyermeket nevelő szülőknek járó adó- és járulékkedvezmények köre. 2011-hez képest például csaknem megduplázódott a kétgyermekes családoknál hagyott összeg nagysága. Emellett idéntől nem csak a szülők, hanem a nagyszülők is igénybe vehetik a gyedet.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A kormány a 2020-as költségvetésben 1,3 milliárd forintot különített el a nagyszülői gyed finanszírozására.

Idén a tizedik évébe lépett az a program, amely a munka mellett segíti a gyermeket nevelő családokat Magyarországon. A támogatás méreteit jól példázza, hogy az indulását követően kétszázhatvan milliárd forintot hagyott a gyermekes családoknál. Hazánk egyébként a bruttó nemzeti össztermék, azaz

a GDP 4,5 százalékát fordítja családtámogatásra,

amivel az OECD-országok között az elsők vagyunk.

Több mint félszázezer anyukát érint az idén január elsején életbe lépett döntés – mondta Bajusz Dániel adójogász az M1 Summa című műsorában. Úgy véli, hogy az érintetteknek jelentős segítség lesz az új családtámogatási kedvezmény. Bajusz Dániel hozzátette, összesített adatok alapján közel 52 ezer főt érinthet és összesen 26 milliárdot hagy az érintett személyeknél a négygyerekes édesanyák adókedvezménye.

Idéntől már igényelhető a nagyszülői gyed is

A családtámogatási program fontos újítása az is, hogy idéntől nem csak a szülők, hanem a nagyszülők is igénybe vehetik a gyedet. A kormány a 2020-as költségvetésben 1,3 milliárd forintot különített el a nagyszülői gyed finanszírozására. „Az új családtámogatási lehetőséget olyan,

még dolgozó, nem nyugdíjas nagyszülők igényelhetik, akik a gyermekük helyett átveszik az unokák napközbeni ellátását

– jelentette be Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. Rétvári Bence hozzátette, kormány célja, hogy minél inkább családbarát ország legyen Magyarország. A nagyszülői gyed pedig újabb színesítése annak a palettának, amellyel a kormány támogatja a magyar családokat.

Folyamatosan bővül a szülőknek járó adókedvezmény

Az elmúlt években folyamatosan bővült a gyermeket nevelő szülőknek járó adó- és járulékkedvezmények köre. 2011-hez képest például csaknem megduplázódott a kétgyermekes családoknál hagyott összeg nagysága. Míg 2011-ben 66 milliárd forint maradt az érintetteknél, addig 2018-ban már 128 milliárd forint.Mindeközben folyamatosan emelkedett a két gyermeket nevelők családok adókedvezménye is. A közel 400 ezer kétgyermekes szülőt érintő kedvezmény mértéke ma már eléri a havi 40 ezer forintot.

A nagyszülői gyed szabályai

A nagyszülői gyedet az a nagyszülő kaphatja meg, aki még dolgozik, de a munkát – ha csak nem az otthonában végzi – fel kell adnia a gyerekfelügyeletért cserébe.

nagyszülők akkor kaphatnak gyedet a javaslat szerint, ha a gyermek születését megelőző két évben legalább 365 napon át biztosítottak voltak. Szintén feltétel, hogy a gyerek mindkét szülője, egyedülálló szülő esetében a gyermeket gondozó szülő keresőtevékenységet végezzen.

A nagyszülői gyed akkor jár, ha a gyereket a szülők nevelik, és a nagyszülő csak napközben felügyeli a gyereket, emellett a szülőnek nyilatkoznia kell arról, hogy egyetért a gyed nagyszülő általi igénybe vételével. A nagyszülői gyedet 2020. január 1-től lehet kérni, és legfeljebb két évig, ikreknél pedig három évig folyósítják. Ha több unoka van, aki után gyedre lehet menni, akkor is csak egyetlen nagyszülő élhet a lehetőséggel. Ha viszont több különböző várandóságból származó gyerekre felügyel a nagymama vagy a nagypapa, akkor gyerekenként állapítják meg a gyedet.

 

 

címkék:
És ezeket olvastad már?