MANI

Tuti, hogy eddig te is rosszul pakoltál a hűtődbe! Így kellene

Megrohadt zöldségek, penészes sonka, megromlott tej. Valószínûleg te is találtál már ilyen ételeket a hûtődben. De vajon mi lehet a gond? Mutatjuk!

Milyen hőmérsékletnek kell lenni a hűtőben?

A hűtőben nem állandó a hőmérséklet, de a szakértők szerint a 0-4 Celsius-fok közötti hőmérséklet az ideális. Ezen a hőfokon ugyanis még nem terjednek a baktériumok. De nem szabad nulla fok alá esni, mert akkor megfagy az élelmiszerekben lévő víz, amiatt pedig megromlik az étel.

Honnan tudjuk, hogy túl meleg van a hűtőben?

Azon felül, hogy hamar megromlik az étel, más jelei is vannak annak, hogy túlságosan meleg van a hűtőben. Az újabb készülékekben már van beépített hőmérő, így pofonegyszerű lelesni, milyen hőmérséklet van odabenn, sőt, vannak olyan készülékek is, amelyek riasztanak, ha 4 fok felé vagy 0 fok alá esik a hőmérséklet.

Ha azonban régebbi hűtőnk van, akkor is egyszerűen kideríthetjük: a hűtő falán ugyanis víz csapódik ki. Ha pedig túl alacsony a hőmérséklet, akkor megfagy a hűtő hátsó oldala.

Venni kellene hőmérőt?

A szakértők szerint nem árt, ha akkor is veszünk egy hőmérőt, ha van beépítve a hűtőbe. Így ugyanis meg tudjuk azt is nézni, mekkora különbség van a hűtők polcai között. Pár száz forintért már lehet venni olyat, amit mágnessel rögzíthetünk a hűtő falára.

Mi van, ha teletömtük a hűtőt?

Ha telezsúfoltuk a hűtőnk, azzal tönkre tehetjük az ételeket. Minél több dolog van benne, annál nehezebb lesz lehűteni.

Viszont arra is ügyelni kell, hogy üresen csak energiapazarlás járatni a hűtőt, valamint ekkor túlságosan is lehűl. Éppen ezért ha kevés dolog van a hűtődben, mindenképp tegyünk be egy-két palack vizet.

Miért van, hogy néhány élelmiszer megfagy a hűtőben?

Vásárláskor érdemes megnézni, mi az ajánlott tárolási hőmérséklete egy-egy ételnek. Ez általában 3-5 fok között van. Egyes élelmiszerek, mint például a kemény sajtok vagy a csomagolt saláta ennél magasabb hőmérsékletet igényelnek, ezért ezek gyakran megfagynak a hűtőben.

Az egészségre így sem ártalmasak, csak az ízük és az állaguk változik meg. Egy trutyis salátát pedig keveseknek van kedve megenni…

Mit NE tegyünk a hűtőbe?

Összehasonlítva a mai helyzetet a 3-4 évtizeddel ezelőtti állapotokkal, azt kell mondani, hogy megrögzött hűtőhasználók lettünk. Pedig a mindennapos élelmiszerek nagy része nem is igényel hűtést.

A banán például bebarnul a hűtőben, de a kenyeret se szabad betenni, mert a keményítő kicsapódik. De ne rakjuk be az őszibarackot, a szilvát, a bogyós gyümölcsöket és a burgonyát se.

És mi van a maradékokkal?

Ha nem ettük meg az ebédet, nyugodtan be lehet tenni a hűtőbe – jól záró dobozokban és csak azután, hogy szobahőmérsékletűre hűtöttük. De az a legjobb, ha hideg vízbe állítjuk a dobozokat, hogy hamarabb hűljenek, így ugyanis lassabban terjednek a baktériumok.

És a nyitott konzervekkel mi van?

Bár azt gondolnánk, teljesen rendben van, hogy egy félig megevett babkonzervet tárolunk a hűtőben, inkább ne tegyük. Legalábbis ne a konzervdobozban. A fémdoboz ugyanis reakcióba lép az étellel és olyan vegyi anyagok oldódhatnak ki belőle, amelyek károsak az egészségre.

De a ketchupot, mustárt és mártásokat mindenképpen tegyük hűtőbe felbontás után!

Mit és hova tegyünk a hűtőben?

Kezdjük lentről felfelé…

Rekeszek: zöldségek és a gyümölcsök

SOHA ne mossuk meg ezeket, mielőtt hűtőbe tesszük, mert csak bepenészedik.

Alsó polc: nyers hús, a baromfi, a hal és a tejtermékek

Ez a hűtő leghidegebb pontja, így itt maradnak legtovább frissek az élelmiszerek. A tejet toljuk hátra a falhoz, ekkor marad a legtovább fogyasztható.

Azonban arra ügyeljünk, hogy a húsokat mindig tányéron vagy egy dobozban tartsuk, mert így megelőzhetjük a szalmonella-fertőzést.

Középső polcok: tojás és csemege termékek

A tojásnak nem csak azért jó a középső rész, mert érzékeny a hőmérsékletváltozásra és itt a leginkább kiegyenlített a hőmérséklet. Hanem azért is, mert a tojás képes megkötni a szagokat, amelyek a hűtőben terjengenek.

Felső polc: bor és maradékok

Tévhit, hogy a hűtő ajtajában kellene tartani a bort. A felső polc a legideálisabb neki, ahol átlag 3 fok körül van a hőmérséklet.

Az ajtó alsó része: narancslé, öntet, mártás

Ezekben már általában van annyi tartósítószer, hogy magasabb hőmérsékleten is tovább maradnak jók.

Az ajtó felső része: vaj, sajt

Ez a hűtő legmelegebb része, így ide érdemes olyan élelmiszert tenni, amely nem igényel jéghideget. Így legalább a vaj is kenhető marad…

És ezeket olvastad már?