Létrehozva: 2018.06.17.

Turista kisokos: ezeket a szabályokat kell betartani

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal friss tájékoztatójában hasznos információkkal szolgál azoknak, akik turistaként utaznak az Európai Unión belül vagy az unión kívüli, harmadik országba.

Az Európai Unión belül utazókra vonatkozó szabályok

Ha Magyarországról egy másik uniós országba vagy onnan haza akarunk hozni valamit, nyugodtan megtehetjük, nincs ilyenkor vámeljárás.

Harmadik, EU-n kívüli országból az alábbi áruk hozhatók be

• A 17. életévét betöltött utasok alkoholból legfeljebb 4 liter bort, 16 liter sört, 1 liter 22%-nál nagyobb vagy 2 liter 22%-nál kisebb alkoholtartalmú szeszesital hozhatnak be az országba.

Dohánytermékekből repülőgéppel való utazáskor, 17 éves kor felett legfeljebb 200 szál cigaretta, vagy 100 db szivarka, vagy 50 db szivar, vagy 250 gramm dohány hozható be vámmentesen.

• Aki nem repülővel érkezik haza egy harmadik országból, az legfeljebb 40 db cigarettát, 100 szivarkát, 10 szivart vagy 50 gramm dohányt hozhat be anélkül, hogy vámot kéne fizetnie.

Egyéb áruk behozatala

Minden más (ruha, játék, ékszer stb.) 300 euró, repülővel 430 euró értékben hozható be vámmentesen. A 15 év alatti utasok 150 EUR értékhatárig hozhatnak be árut vám- és adómentesen.

Üzemanyag

Ha az EU tagállamából jövünk haza, akkor a tankban lévő és még 10 liter üzemanyag vámmentes.

Élelmiszer behozatala és kivitele

Harmadik országból könnyen romlandó élelmiszert (nyers hús, tejtermék) tilos behozni. Ezeket elveszik a határon és megsemmisítik. Ez a tilalom nem vonatkozik az Andorrából, Liechtensteinből, Norvégiából, San Marinóból és Svájcból érkező élelmiszerekre és a Feröer-szigetekről vagy Izlandról származó haltermékekre.

Kiutazáskor szintén nem ajánlatos magunkkal vinni ilyen termékeket, mivel a legtöbb országnak szigorú előírásai vannak, vagy egyáltalán nem engedik a bevitelt. Utazás előtt mindig nézzük meg a Földművelésügyi Minisztérium honlapján, hogy milyen szabályok vonatkoznak a célállomásunkra.

Gyógyszerek

Az Európai Unión belüli utazás alatt a folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülők a kezelőorvos által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik magukkal. Ehhez orvosi igazolást kell beszerezni, amit az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján (www.ogyei.gov.hu) a „formanyomtatványok” fülön lehet letölteni.

Háziállatok

Az Európai Unión belül állatútlevéllel (pet passport) vihetjük magunkkal a házi kedvencünket. Az állatútlevelet az állatorvos adja ki.

Kulturális javak

Az 50 évnél régebbi tárgyakat (festmények, régi könyvet), amelyek legalább 50 000 forintot érnek, csak engedéllyel lehet kivinni az országból. Azt, hogy mi mennyit ér, a tulajdonosnak kell értékbecslői vagy műkereskedelmi számlával igazolnia.

Az EU-n belüli országok határain is ellenőrizheti szúrópróbaszerűen a vámhatóság, hogy jogszerűen hozunk-e be vagy viszünk-e ki kulturális tárgyakat. A szállításhoz az engedélyt az Örökségvédelmi Hatóságnál lehet beszerezni.

Veszélyeztetett állat- és növényfajok

A Washingtoni Egyezmény (CITES) védi a veszélyeztetett állat- és növényfajokat. Ez az egyezmény közel 5000 állat és 28000 növényfajt (pl. kaktusz, orchidea, rózsafafajok) behozatalát és kivitelét tiltja, és nemcsak az élő növényekre vagy állatokra, hanem azok részeire és a belőlük készült termékekre is érvényes.

A NAV arra hívja fel a figyelmet, hogy több országban ajándéktárgyként kaphatóak CITES-tiltólistás termékek (elefántcsont, teknőspáncél, szőrme vagy akár egyes trópusi kagylók). Ha megvesszük és hazahozzuk, a tudtunk kívül természetkárosítást követünk el, ami büntető eljárást vonhat maga után. Könnyen úgy alakulhat, hogy természetvédelmi bírságot vagy akár 3 évig terjedő szabadságvesztést szabnak ki ránk, ezért mindig legyünk körültekintők szuvenír vásárláskor.

Készpénz-bejelentési kötelezettség az Európai Unió határain

Minden olyan, az Európai Unióba belépő vagy az EU-t elhagyó utas, akinél 10 000 euró vagy azt meghaladó összegű készpénz (akár különböző pénznemekben), vagy ennek megfelelő összértékű értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk stb. van, a vámhatóságnak köteles erről írásban nyilatkozatot tenni. A nyilatkozat a NAV internetes oldaláról tölthető le.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt mondta Jürgen Klopp a Liverpool kudarca után

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

hirtv.hu

Ma éjjel Izrael megtámadta Iránt

life.hu

Friss fotó készült Diana hercegné végső nyughelyéről: különleges pillanatban örökítették meg

vg.hu

Pontokba szedtük, milyen lesz a kalauz nélküli MÁV – készülhetünk újdonságokra bőven

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

travelo.hu

Hamarosan ennél az elbűvölő olasz tónál is fizetnünk kell, ha látni akarjuk

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!