MANI

Ennyit kell fizetnie annak a diáknak, akit nem vesznek fel sehova

Van még egy kis idő hátra a felsőoktatási ponthatárok kihirdetéséig, mikor is kiderül, kit vettek fel és kit nem. Aki nem jár sikerrel és dolgozni sem szeretne még, annak fizetnie kell majd ezután.
  • Szerző: M/X

Várhatóan 2021. július 22-én este jelennek meg a felvételi ponthatárok. Aki elérte a küszöböt és bejut egy egyetemre, SMS-t fog kapni. Aki viszont nem tanul tovább, vagy tavasszal már lediplomázott, de még nem talált munkát, annak hamarosan fizetnie kell majd maga után az egészségügyi szolgáltatási járulékot, ismertebb nevén a TB-t.

Annak a diáknak akit nem vesznek fel és nem is dolgozik, fizetnie kell

Annak a diáknak akit nem vesznek fel és nem is dolgozik, fizetnie kell
Fotó: MTI

Meddig jár az ingyenes orvosi ellátás?

Az ingyenes orvosi ellátás nem a tanév végéhez, hanem a diákigazolvány érvényességéhez igazodik. A tanulói, hallgatói jogviszony megszűnése után a diákigazolvány október 31-éig érvényes. Ez után még további 45 napig jár az ellátás, ha a jogviszony a megszűnése előtt legalább 45 napig folyamatos– olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) weboldalán.

Mikortól kell fizetni?

Ha a volt nappali tagozatos diák nem tanul tovább, illetve nem helyezkedik el, akkor december 16-ától, azaz a diákigazolvány lejárta utáni 46. naptól kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie. Ez idén havonta kereken 8.000 forint, vagyis naponta 270 Ft.

Változás a fizetéssel kapcsolatban

A járulékfizetést a tanulónak, hallgatónak a korábbi gyakorlattal ellentétben nem kell bejelentenie, azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) automatikusan előírja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatszolgáltatása alapján.

A szülők is kifizethetik a volt diákok helyett a TB-t

A szülők is kifizethetik a volt diákok helyett a TB-t
Fotó: 123RF

Hogy lehet majd befizetni a pénzt?

Átutalással vagy csekken, minden hónap 12-éig. Tehát januárra például február 12-éig kell befizetni az összeget a NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedés nevű számlájára, a 10032000-06055826 számú számlára. Átutaláskor a közlemény rovatban az adóazonosító jelet kell feltüntetni.

Mi van ha nincs saját pénze a volt diáknak?

Kifizetheti helyette bárki más is ezt az összeget. Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetéséről további információ a NAV honlapján, a 91. számú információs füzetben található, vagy a 1819-es infóvonalon kérhető általános tájékoztatás.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?