Létrehozva: 2018.09.14.

Tanévkezdés diákhitellel - érdemes-e felvenni?

"Szeptembertõl egyetemista a gyermekem!" Büszkeség a szülõknek, másfelõl sokaknak fejtörést okoz, mibõl finanszírozzák majd gyermekük felsõoktatásban töltött éveit. Jó hír a bizonytalanoknak: most érdemes diákhitelt felvenni. Magasabb felvehetõ hitelösszeg, kedvezõ kamatozás, egyszerû igénylés, törlesztési kedvezmények, vállalható visszafizetés - 17 éves fennállása óta a legkedvezõbb feltételekkel vehetõ igénybe a diákhitel. De lássuk csak, hogyan érdemes használni?

Mire kell?

A Diákhitel1 szabad felhasználású kölcsön, amit bármire: albérletre, étkezésre, a saját szükségletei szerint költhet el a hallgató. A Diákhitel2 ezzel szemben kizárólag az önköltség kifizetésére fordítható, ez az összeget közvetlenül a felsőoktatási intézmény számlájára érkezik be.

 

Kamat nélkül

A bármire elkölthető, a szabad felhasználású Diákhitel1 kamata rekordalacsony, mindössze 2,30%, míg a képzési költségre felvehető Diákhitel2 0%-os kamattal igényelhető, azaz kamatmentes kölcsön.

 

Magasabb összeg

Februártól nőtt a Diákhitel1 keretében felvehető legmagasabb összeg: már akár havi 70 ezer forintot is igényelhetnek a hallgatók, így egy összegben tanulmányi félévenként 350 ezer forinthoz juthatnak hozzá. Az a diák, aki szeretne egy tanévet pl. Erasmus program keretében külföldön eltölteni, két félévig terjedő időre, a normál Diákhitel1 kétszeresét kérheti, ami 1 400 000 Ft.

 

Élethosszig tartó tanulás

Az eddigi 40. életév helyett 45 éves korig lehet kérni a diákhiteleket. Az élethosszig tartó tanulás jegyében, a 40 év fölöttieknek is lehetőségük nyílik arra, hogy diákhitel segítségével finanszírozzák tanulmányaikat. Ezzel egyidejűleg a törlesztés legkésőbbi megkezdésének életkori határa is megváltozott, szintén 45 évre nőtt.

 

Törlesztés

A törlesztést csak a hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónapban kell megkezdeni. A törlesztés első két évében a minimálbér, a harmadik évtől a bruttó jövedelem meghatározott százalékát (4-11%) kell fizetnie az ügyfélnek, akik átlagban 8 év alatt fizetik vissza diákhitelüket.

 

Díjmentes előtörlesztés és egyéb kedvezmények

A diákhitel minden speciális élethelyzetre igyekszik ügyfélbarát megoldást kínálni. Ilyen például a bármikor, bárki által teljesíthető díjmentes előtörlesztés, mely akár a tanulmányok alatt is megtehető. A gyermeket vállaló édesanyák szintén számos kedvezményben részesülhetnek, adott esetben akár az egész tartozásuk elengedésre kerülhet. Fizetési nehézség esetén egyedülálló megoldások (pl. a törlesztőrészlet csökkentése) állnak rendelkezésre.

 

Online ügyintézés

Egyedülálló lehetőségként nem rabol időt többé az ügyintézés, a diákhitel igénylése egyszerű, elektronikus szerződéskötéssel akár néhány perc alatt elintézhető.  Az e-aláírással történő szerződéskötés feltétele, hogy az igénylés a Neptun felületen keresztül induljon és az igénylőnek legyen ügyfélkapus hozzáférése.

 

Kell-e nekem diákhitel?

Ha valaki még mindig bizonytalan, hogy számoljon-e diákhitellel, honnan kaphat iránymutatást? A www.diakhitel.hu honlapon elérhető Pénzügyi tájoló nevű alkalmazás pontosan ebben nyújt segítséget. A kalkulátorral könnyen kiszámolható az, hogy miként alakul egy diák tanulásának és megélhetésének teljes költsége. A Pénzügyi tájolóval ugyanakkor az egyes intézmények is összehasonlíthatóak, így könnyebb kiválasztani, hol éri meg a leginkább továbbtanulni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péter baklövésén röhög az internet

borsonline.hu

Ők a 7 leggondoskodóbb csillagjegyek! Te köztük vagy ?

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

ripost.hu

Súlyos szívproblémával küzd a népszerű műsorvezető: „Vékony szálon csüng az élet”

hirtv.hu

Mutatjuk, kik Gyurcsány emberei a városházán

origo.hu

Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

travelo.hu

Különleges, ám rendkívül mérgező növény nyílik a Hortobágyon és erdeinkben

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

ripost.hu

Anne Hathaway: Üzemanyagként tekintettem az alkoholra

ripost.hu

Rémisztő, mit talált a térképet böngészve: videón a felfedezés

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!