MANI

Laktózérzékeny vagy? Évi 120.000 forint járhat neked!

Létezik egy adókedvezmény, amit a súlyos fogyatékossággal élők vehetnek igénybe. Sokan nem tudják, de például a laktózértékenység is annak számít.
  • Szerző: MZ/X

Az úgynevezett személyi kedvezményt az veheti igénybe, aki a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved. Mik ezek a betegségek és hogyan lehet megigényelni ezt a kedvezményt?

A laktózérzékenység is súlyos fogyatékosság

A laktózérzékenység is súlyos fogyatékosság
Fotó: Pixabay

Milyen betegség minősül súlyos fogyatékosságnak?

A súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket a 335/2009. (XII. 29.) Kormányrendelet tartalmazza, vagyis csak azok után a betegségek után igényelhető az adókedvezmény, amik ennek a rendeletnek a mellékletében szerepelnek. Íme néhány példa: endometriózis, mellrák, méhnyakrák, időskori nagyothallás, csökkentlátás, csontelhalás, fiatalkori ízületi gyulladás, skizofrénia, Crohn-betegség, laktózérzékenység miatt fellépő betegségek, gluténérzékenység miatt fellépő endokrin- és anyagcsere-betegségek és az I. illetve II. típusú cukorbetegség.

Mennyi pénzt kaphat, aki ilyen betegségben szenved?

2021-től a kedvezmény a minimálbér egyharmada, száz forintra kerekítve, vagyis 2022-ben havi szinten 10.000 forintot, vagyis éves szinten 120.000 forintot kap az, aki súlyosan fogyatékos és meg is igényli a kedvezményt. Ez ugyanis nem segély, hanem egy engedmény.

Orvosi szakvélemyént követően kérhetjük az adókedvezményt

Orvosi szakvélemyént követően kérhetjük az adókedvezményt
Fotó: Pixabay

Mi kell ahhoz, hogy valaki igénybe vehesse a kedvezményt?

Már az igényléskor rendelkezni kell a súlyos fogyatékosság minősítéséről szóló orvosi igazolással. Ilyet a háziorvos vagy valamelyik szakorvos adhat valamely szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa, illetve az általuk készített dokumentumok alapján. A fogyatékossági támogatás iránti igényt a fővárosi és megyei kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalának kell benyújtani-olvasható az adóhivatal tájékoztatójában. Az orvosi igazolást nem kell csatolni az adóbevalláshoz, de elévülési időn belül meg kell őrizni.

Hogy lehet igénybe venni a kedvezményt?

Év elején a munkáltatónak adott adóelőleg-nyilatkozattal, vagy az éves adóbevallásában utólag.

Visszamenőleg is lehet kérévényezni

Visszamenőleg is lehet kérévényezni
Fotó: 123RF

Meddig lehet igénybe venni az adókedvezményt?

Fontos tudni, hogy ezeknél a betegségeknél visszamenőleg, az 5 éves általános elévülési időn belül is érvényesíthető az adókedvezmény. Tehát, ha a betegséget az elmúlt években diagnosztizálták, akkor a korábbi évek adóbevallásai is módosíthatók, vagyis arra az időre is jár a pénz.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?