MANI

Szabad horgászni a járvány ideje alatt?

Utánajártunk, milyen szabályok vonatkoznak a horgászokra az új koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben.
  • Szerző: MZ/X

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) tájékoztatója szerint a sporthorgászat egyéni szabadidős tevékenységként megengedett, persze csak akkor, ha mindenki megtartja a minimum 1,5 méteres távolságot másoktól (a nem ugyanazon háztartásban élőktől). Horgászverseny és minden egyéb horgászattal kapcsolatos esemény megtartása viszont tilos. Akinek horgászengedélyre, vagy a horgászathoz szükséges okmányra van szüksége, az lehetőleg szerezze azt be online.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A MOHOSZ ezen kívül azt ajánlja, hogy a 65. év feletti horgászok a kijárási korlátozás fennállása alatt az utazással járó horgászati tevékenységet szüneteltessék, de a helyi tavakon vagy saját telken történő sporthorgászatnak nem látják akadályát.

Ezen kívül aki úgy dönt, hogy horgászni megy, az

  • ne használjon tömegközlekedést;

  • maximum a családtagokkal együtt üljön egy autóba;

  • a vízparton a horgászhelyek tekintetében a nem ugyanazon háztartásban élők az 5 méteres távolságot minden irányban tartsák egymástól;

  • a horgászat teljes időtartama alatt kerüljék a társas érintkezés megszokott formáit.

Azt is fontos tudni, hogy a halőr a kijárási korlátozás megszegőit a rendőrség felé jelenteni köteles.

A horgászokat ellenőrző hatóság tanácsai

A Nébih tájékoztatása szerint a jelenlegi járványhelyzet a horgászat kedvelőitől is nagyobb odafigyelést kíván, és azzal sem árt tisztában lenni, hogy a koronavírus a szabadban is terjed, cseppfertőzés útján.

Továbbá nem szabad megfeledkeznie a horgászoknak arról sem, hogy halgazdálkodási vízterületen, haltermelési létesítményben kizárólag állami horgászjegy vagy turista állami horgászjegy birtokában szabad horgászni. Aki ezt megszegi, az halvédelmi bírságot kap és eltiltják a horgászjegy váltásától is. A horgászoknak változatlanul tisztában kell lenniük azzal is, hogy a tavaszi hónapokban számos halfajra fogási tilalom van érvényben.

A kialakult járványügyi helyzetben érvényes, speciális intézkedések és ajánlások a Nébih-től:

  • Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az állatok megfertőződhetnek az új típusú koronavírussal, mint ahogy arra sem, hogy az állatok a fertőzés további forrásaivá válhatnak az ember számára. A halak érintése tehát nem jelent kockázatot.

  • A haltelepítések jelenlegi is folytathatóak.

  • Ha valaki jelen helyzetben is a horgászat mellett dönt, akkor a magányos horgászatot részesítse előnyben.

  • Horgászjegy vásárlásakor mindenki tartson egymástól legalább 2 méteres távolságot.

  • Ha a horgászhelyen rendelkezésre állnak közös használatú eszközök (padok, asztalok) azokat használat előtt és után is érdemes fertőtleníteni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?