MANI

Sokba kerülhet az olcsónak tűnő munka – egyre több a kókler munkás, így ismerd fel őket!

Ellepték az építőipart a magukat szakembereknek mondó kókler munkások. A piaci árnál jóval alacsonyabb áron dolgoznak, de ennek később meg lesz a böjtje, a megrendelő közel sem azt kapja, amit szeretett volna. A szakemberek is dühösek, hiszen rontják az ő hitelüket is.
  • Szerző: Ripost

Helyrehozhatatlan károkat okoztak a kóklermunkások Sándornak, aki a Blikknek nyilatkozott a történtekről:

Rendszeresen jártam ki a házhoz és döbbenten tapasztaltam, hogy katasztrófa, amit csinálnak. Olyan kérdéseket tettek fel, amit egy jól képzett melegburkolónak nem kellene. Elkértem a szakmunkás-bizonyítványukat, másnap felszívódtak. Szerencsére pénzemnél maradtam, de helyrehozhatatlan károkat okoztak például a külső falakon” – panaszolta a középkorú férfi, de Kapócs Zsóka sem járt sokkal jobban nála, neki 7,5 millió forintja bánta:

„A megbízás látványos részét elvégezte, mivel jártam a lakásban, ezeket láttam is, számítógépes táblázatban vezette és mutatta, mivel készült el, mi a következő lépés, mikor és mennyit utaljak. Aztán egyre követelőzőbb és erőszakosabb lett. Mindig több és több pénzt akart, de a munkát nem végezte el. Elegem lett, azt mondtam, fejezzük be az együttműködést, számoljunk el mindennel. Hét és fél millió forinttal nem tudott elszámolni, kiderült, nem rendelte meg az ígért dolgokat, az alapanyagokat sem”fakadt ki a lapnak a színésznő.

Fotó: Illusztráció, Pixabay

De nem csak a megrendelők járnak rosszul a ”felhígult„ építőiparnak köszönhetően, hanem a szakemberek is. Sokuk szerint egyre több a kókler a szakmában, eddig mintegy 73%-uk nyilatkozott úgy, hogy veszített el megrendelést miattuk, mert egy jóval olcsóbb árajánlattal álltak elő.

”Ezek az emberek azt gondolják, 1-2 évet lehúznak egy vállalkozó mellett, és már rögtön ismerik a szakma csínját-bínját. Nem kaptak megfelelő szakoktatást, nem képzik magukat, betanított munkásként vállalnak el nagyobb projekteket. Egy jó szakmunkás folyamatosan fejlődik a technológiával együtt, nemcsak jól dolgozik, de tökéletes anyagismerettel rendelkezik. A kóklerek többségének fogalma sincs, egyes felületekre milyen anyagot vihet fel, ebből például rengeteg a probléma, amit aztán nekünk kell megoldani„ - mondta Tamás, aki 16 éves kora óta dolgozik a szakmában, és rendszeresen keresik, hogy javítsa ki a kóklerek hibáit.

Érdemes tehát megbízható szakemberhez fordulni, ezeket szempontokat kell figyelembe venni, hogy kiszűrjük a hozzá nem értőket:

1. Felmérés nélkül, azonnal mond árat

2. Feltűnően olcsó

3. Mindenhez ért, mindent el akar vállalni

4. Nem számlaképes

5. Szegényes a szerszámkészlete

6. Nem mutat be számlát a beszerzett anyagokról

7. Halogat

8. Folyamatosan pótmunkák, pluszkiadások merülnek fel

9. Másokat hibáztat

10. Tájékozatlan

 

 

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?