MANI

Nézz körül: Tízmilliók lóghatnak a falaidon!

A fenti cím Eleni Korani, az Ernst Galéria tulajdonosa szerint kicsit sem bulváros túlzás, hiszen tényleg nem tudhatjuk, hogy az évtizedeken át unalomig nézett festmény a nagymama ágya fölött, mennyit is ér azon túl, hogy remekül takarja a fali repedést.
  • Szerző: Buster

Az elismert műkincskereskedő Eleni Korani példákkal is alá tudja támasztani, miért kell minden esetben szakértőhöz fordulnunk, ha nem tudjuk eldönteni, mi is van a birtokunkban.

"Az egyik emlékezetes esetem Ferenczy Károly, Lóitatás című képéhez fűződik. A képet nyolcvan éven át senki sem látta, mígnem felbukkant egy aukción. A tulajdonos, akkor fogott gyanút, amikor abban az évben  rengeteget hallott a művész kiállításáról. Az árverésen tizenkétmillióról indult a licit és maximum harmincmillióra becsülték. Végül nyolcannégymillióért vásároltuk meg.

A kép ma bőven százmillió forint fölötti értéket képvisel”

- mesélte a %%-nak az Ernst Galéria vezetője, aki egy másik meghökkentő sztorin keresztül is érzékelteti, milyen kincseket rejthet egy-egy polgári lakás.

"Néhány éve, gyakorlatilag a teljes szakma leesett állal állt Tihanyi Lajos, Birkózok című képe előtt, hiszen a létezéséről sem tudtunk. A kép három rajztanulmányban létezett, de a festményről nem voltak feljegyzések, pedig Tihanyi igen pontos listát vezetett az alkotásairól. A festményre egyébként egy ingatlanokkal foglalkozó hölgy figyelt fel egy adásvétel kapcsán és megvásárolta a tulajdonostól. Fogalmam sincs, hogy ő mennyit adott érte, ezért nem is bocsátkoznék az értékének meghatározásába, de én elég sokat fizettem érte”

- mondta lapunknak Eleni, aki szeptember 14-én tárlatot vezet a Magyar Nemzeti Galériában, ahol az érdeklődők a Múzeum Plusz keretein belül az ő sajátos szemüvegén keresztül nyerhetnek bepillantást a magyar avantgard művészet kulisszái mögé.

A nem mindennapi tárlatvezetés közben, olyan titkokat tudhat meg a rejtélyekkel teli műkincskereskedő világról, amiket sosem gondolt volna...
 

És ezeket olvastad már?