MANI

Hihetetlen, hogy ennyi pénzt adott valaki egy üveg skót whiskyért

A Sotheby’s aukciósház árverésén a bor és rövidital kategóriában világrekord áron talált gazdára egy 750 ml-es palack 60 évig érlelt Macallan 1926 fine & rare skót whisky. Az ismeretlen licitáló 1,5 millió angol fontot, vagyis nagyjából 572 millió forintot adott a különleges italért.
  • Szerző: Ripost

Azt várták, hogy az üveg 350-450 ezer font (133-172 millió Ft) körül talál majd gazdára, de a végleges licit könnyedén túllépte még az előző rekord összegét, az 1,2 millió fontot (458 millió Ft) is. Ezt a rekordot is egy 60 évig érlelt Macallan whisky állította fel tavaly, ráadásul ugyanabból a hordóból származik és ugyanaz az ír művész, Michael Dillon, festette az üvegét, mint a mostaninak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Forrás: Sotheby's

Ez az eladás a Sotheby's első, egy tulajdonostól származó whisky aukciójának a részét képezte, az amerikai ínyenc több mint 20 éven át gyűjtötte a kollekció darabjait. Minderről a decanter.com portál írt.

Az aukció végén az amerikai gyűjtő összesen 7,6 millió fontnyi ( 290 millió forint) bevételre tett szert, ezzel megszerezte a „legnagyobb végösszeg” címet, amit whisky aukción gyűjtöttek. Ráadásul ez az összeg a legnagyobb a Sotheby’s londoni bor és rövidital aukcióinak végösszegei közül is.

Forrás: Sotheby's

Az 1926 Macallan egy 178 palackos kollekció része a szeszfőzde Fine and Rare választékából, ami 1926-tól 1991-ig tart. Ez volt a legkeresettebb az aukción is, összesen 5,1 millió fontot hozott.

Egy másik rekordot is felállított egy Brora limitált kiadású 40 évig érlelt whisky, amit közel 55 ezer fontért, azaz körülbelül 21 millió forintért sikerült eladni. Érdekesség, hogy ebben az évben van a szeszfőzde 200-adik évfordulója, és jövőre újra nyitják.

Jamie Ritchie, a Sotheby’s Wine elnöke, az aukciós szobában lévő hangulatot felfokozottnak írta le, és hozzátette, hogy ez egy történelmi esemény a rövidital piacon, ami új referencia árakat és egy új hozzáállást fog hozni a whiskyárusítás terén.

A Macallan whisky házasítatlan malátából készült skót whisky, amit Craigellachie, Moray-ban készítenek. Minden esetben tölgyfahordóban érlelik az italt. A szeszfőzdét 1824-ben alapították és a Macallan napjaink az egyik legnépszerűbb malátawhiskyjévé vált. A különféle aukciókon sok gyűjtő előszeretettel licitál a Macallan whiskykre. A legfiatalabb kereskedelmi forgalomban kapható italuk 8 évig érlelt, míg a legidősebb 40 évig. Egy 50 évig érlelt Macallan whisky még egy James Bond filmben, a Skyfall-ban is feltűnt, sőt a film végi stáblistában is köszönetet nyilvánítanak a Macallan-nak.

Róma, 2012. október 26.
Daniel Craig brit színész megérkezik az Égszakadás (Skyfall) címû filmje bemutatójára Rómában 2012. október 26-án. A legújabb James Bond-filmet október 31-tõl vetítik az olasz mozik.(MTI/EPA/Claudio Onorati)

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?