SÁRGACSEKK

YouTube-on az adóhivatal

Videoklipben hívja fel a figyelmet a NAV arra a hét leggyakoribb hibára, amit az adózók elkövetnek a személyi jövedelemadó (szja) bevallásukban. A május 20-ai határidő előtti napokban a hivatal ügyfélszolgálatai nyújtott nyitva tartással várják az adózókat, s akik az utolsó pillanatban akarják elkészíteni a bevallásukat és valahol elakadnak, kék számon (06-40/42-42-42) kérhetnek tanácsot a NAV adószakértőitől.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Május elejéig már 1,7 millió szja bevallás érkezett az adóhivatalhoz. Ezek döntő többségét elektronikusan nyújtották be. (Az szja bevallások elkészítéséről korábbi cikkünkben írtunk.)

 

26 ezer söralátét

 

A hagyományos, kézzel kitölthető ívekhez 240 ezren ragaszkodtak, de több mint 26 ezren éltek a söralátétnyi bevallás előnyével.

A NAV közleményében arra is felhívja a figyelmet, hogy akinek túl nagy terhet jelentene az adó befizetési kötelezettsége, kérhet részletfizetést. Százötvenez forintig hat hónapra kérhető a könnyítés, de ebben az esetben is be kell fizetni az első részletet május 20-ig.

Ezt a hét hibát ne kövesd el

 

A youtube-on videoklip hívja fel a figyelmet az szja bevallások hét leggyakoribb hibájára: sokan nem tartják be a május 20-ai határidőt és késnek; a söralátétről rendszeresen lemaradnak bizonyos adatok; máskor pedig nem a megfelelő rovatba kerülnek; a családi kedvezményre jogosultak lehagyják gyermekeik adatait; a visszaigénylők nem jelölik, hogy hová kérik a pénzt; az adószámmal rendelkezők nem tüntetik azt fel; és végül: hiába hangoztatja évről évre a hivatal minden csatornán, hogy a bevallás aláírás nélkül érvénytelen, erről még mindig sokan nem vesznek tudomást.

 

A NAV harminc napra tart igényt

 

Aki tavaly túlfizetésbe esett, a többletet a címére kérheti postázni, vagy átutaltathatja önkéntes nyugdíjpénztárában, egészségpénztárában vezetett számlájára. A hivatal a bevallás beérkezésétől számítva harminc napon belül utal.

A bevallási nagyhéten, május 20-ig a NAV központi ügyfélszolgálatai (Budapesten és a megyeszékhelyeken) nyújtott nyitva tartással próbálnak enyhíteni a zsúfoltságon.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?