SÁRGACSEKK

Szökik a pénzed, nyáron többet fogyaszt a hűtőd

Azt hitted nyáron alacsonyabb lesz a rezsiköltséged, hiszen vége a téli fûtésnek. Amikor azonban meglátod a számlát sokkot kapsz, mert sokszor több, mint a téli hónapokban. Ennek oka, hogy nyáron a hûtőberendezések sokkal többet fogyasztanak.
  • Szerző: Ripost

A nyári melegben inkább tűröd a hőséget, mert nem szeretnél horribilis villanyszámlát. Nem használsz légkondit, nem dugod be a ventilátort sem. Aztán a hó végi számlán látod, a spártai körülmények ellenére sem spóroltál szinte semmit.

Ennek oka, hogy nyáron a hűtőd is nagyon pörgeti a villanyórát.

A pénzed pedig alattomosan kikúszik a pénztárcádból.

Számít a márka

Sokszor mondják, a legdrágább nem a legjobb. A hűtőknél azonban ez nem igaz. Ha drágább, akkor jobb is. Lehet, hogy kicsit több pénzt kell rá költeni, de hosszútávon spórolni fogsz. Hiszen a hűtőszekrények 24 órában üzemelnek, így folyamatosan áramot fogyasztanak. Ha odafigyelsz, akkor A+, vagy akár már A++ besorolású hűtőgépet is jó áron találhatsz, ami a leghatékonyabb energiafelhasználású.

Mélyhűtő

A mélyhűtő esetében is azonos a működés, de mivel itt sokkal hidegebbre hűt a rendszer, nagyobb a költség is. Azonban, ha már elérte a kellő hűtési hőmérsékletet, akkor alapjáraton működik tovább. Ha spórolni szeretnél, pakold tele, vagy ha épp nincs mit betenned, akkor rakj bele vízzel teli műanyag palackokat vagy újságpapírt.

A lényeg, hogy a hűtő folyamatosan működjön alapjáraton. Ne pedig hullámokban, mert ezzel több ezer forintot szed ki a zsebedből.

Melegen semmit

A vasárnapi ebéd után a maradékot te is azonnal melegen a hűtőbe teszed? Ezzel óriási hibát követsz el, hiszen ilyenkor a hűtőd meleget kap, tehát olvadni kezd és jóval több energiát használ ahhoz, hogy ismét a kellő hőfokra hűtse magát. Ezzel a művelettel pedig szintén több ezer forintot ránt ki a zsebedből.

Rendszeresen olvaszd le

Ne csak akkor olvaszd le a hűtőt, amikor már hatalmas jégtömbök állnak benne. Hiszen az ilyen gép már hetek óta dupla járaton pörgeti a villanyórád, hiszen erőfeszítésébe kerül a hidegen tartás. Ha látod, hogy jegesedni kezd, akkor azonnal olvasszad le. Ezt akár havi rendszerességgel a jégtől függetlenül is megteheted.

 

Ne légy rest, ha elutazol, kapcsold ki a hűtőd, ne fogyasszon fölöslegesen.

Ne nyitogass

Nyáron, a hőségben sokszor jól is esik a hűtő elé állni, és elmélázni, mi legyen az esti vacsora? A hűtődnek ez maga a pokol, hiszen ismét olvadni kezd, majd pedig teljes erővel újra hűtésre kapcsol. Mielőtt benyúlsz, gondold át inkább mit szeretnél. Így a hűtőd is hálás lesz és a pénztárcád is.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?