SÁRGACSEKK

Külföldön is tartsd be a KRESZ-t! Mostantól nincs kibúvó a bírság alól

Csúnyán megdrágíthatja a nyaralást, ha szabálytalankodsz külföldön! Eddig sokan a hatóságok tehetetlenségére játszottak, ha például gyorshajtáson kapták őket, mostantól viszont nincs kibúvó.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Július 1-től a vége a sunnyogásnak: ha szabálysértést követsz el és elkapnak, a külföldi hatóság a legfőbb ügyészségtől kéri ki az adataidat. Pontosabban az autó üzembentartójának adatait, onnantól pedig neki küldik a sok-sok euróról szóló csekket.

Az ügyészség a gépjármű-nyilvántartóból a rendszám és a gyártmány alapján kikéri a kocsi üzembentartójának adatait és továbbítja a külföldi hatóságoknak, így pár héttel a gyorshajtás vagy más szabálytalankodás után már foghatod is a fejed a bírság láttán.

A matricát sem bliccelheted el

További változás, hogy a rendőrségen és a katasztrófavédelmen kívül már a közútfenntartó szervezetek is automatikusan kereshetnek a közúti nyilvántartásban, ha az útdíjjal vagy az autópályamarticával kapcsolatban követtél el szabálytalanságot.
Ez szintén meggyorsítja a bírságolást, hiszen a hatóságoknak nem kell egymás ügyintézésére várniuk.

Mi számít szabálysértésnek?

Ezt a szabálysértési törvény rögzíti, ami a 217. paragrafustól sorolja a közúti szabálysértéseket. Ilyen például az ittas vezetés, az elsőbbségadás figyelmen kívül hagyása vagy a jogsi nélkül vezetés.
 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?