SÁRGACSEKK

Holnaptól 5 milliós bírság járhat a parlagfűért!

Siess a kaszálással! Július 1-től büntetnek, mert már bimbózik a parlagfû. A veszélyes növény pollenjére nagyon sok ember allergiás, a gaz ráadásul szapora.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A jogszabály szerint minden földhasználó, tehát a nem művelt földek, kertes házak és hétvégi telkek tulajdonosai saját maguk kötelesek gondoskodni a parlagfű kaszálásáról vagy irtásáról: ezt hivatalosan közérdekű védekezésnek hívják. 

Akinek a területén mégis találnak a gazból, 15000-től 5000000 Ft-ig terjedő bírságot szabhatnak ki rá, amit ráadásul adóként hajtanak be, tehát ha valaki nem fizeti be, végrehajthatják. 


Az irtás költségeit is kiszámlázzák: a kaszálást végző vállalkozót (vagy, ha közben mégis elvégzi a tulajdonos az irtást, de nem szól a hivatalnak, akkor a kiszállási díjat) és a hivatali költségeket is ki kell fizetni a bírságon felül.

Elbújni sem lehet, hiába van eldugott helyen a telek, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ugyanis idén is tervezi, hogy helikopterről mérik fel a területeket parlagfű után kutatva. 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?