SÁRGACSEKK

Ezt tedd, ha elfelejtetted beadni az SZJA-bevallást!

Először is nagyon siess, különben 200000-re büntetnek! Ma éjfélkor jár le a határidő, de még nincs veszve semmi!.
címkék:
  • Szerző: Ripost

1. Ne ess pánikba!

Kellemetlen baki, de még kezelhető.

2. Ne halogass tovább!

Minél később adod be, annál több lesz a büntetés! Ha nem teszed meg magadtól, mulasztási bírságot és újabb határidőt szabnak ki. Körülbelül egy hónap alatt szűrik ki a bevallásukat késedelmesen postázókat. Sajnos türelmi idő nincs, de a későbbi következmények szempontjából nem mindegy, hogy egy napot, vagy egy hónapot késel.

3. A lehetséges büntetések

A csúszással mulasztási bírságra és késedelmi pótlékra kell számítanod. A mulasztási bírságot egyénileg állapítják meg,

a plafon magánszemélyek esetében 200 ezer forint.

A késedelmi pótlékot az adó összege alapján számolják ki: a jegybanki alapkamat kétszerese, (azaz most éppen 1,8 % duplája, 3,6 %) annyi napra visszaosztva, ahány napot késel a bevallással és befizetéssel. A NAV holnapján még kalkulátort is találsz hozzá.

4. Aláírás!

Ha végre elkészültél a bevallással, mindenképpen írd alá! A leggyakoribb hiba, hogy

a kitöltés után elfelejtik aláírni a papírt, amiért szintén bírságolhat a NAV.

5. Fizess minél hamarabb!

A SZJA befizetési határideje is ma jár le, tehát az adóbevallással egyidőben ki is kell fizeni! Még így is előfordulhat, hogy holnaptól mulasztási bírságot és késedelmi pótlékot szabnak ki, de nem mindegy, hogy mennyit. És ezt egy ideig nem fizeted be, könyörtelenül behajtják! Részletfizetést, fizetési könnyítést kérhetsz, de kamatot arra az időszakra is ki fognak szabni, amíg el nem bírálják a kérelmed. A számlaszámokat megtalálod a NAV oldalán: www.nav.gov.hu

6. Nézd meg a NAV videóját a 7 leggyakoribb kitöltési hibáról! Ha mindent tudni szeretnél a témában, olvasd el az Adózás Rendjéről Szóló Törvényt!

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?