SÁRGACSEKK

Erre figyeljen, ha lakásbiztosítást köt

Ha már van lakásbiztosítása, érdemes időnként felülvizsgálni. Ha pedig nincs, nem mindegy, hogy mit választ.

Miért hasznos a lakásbiztosítás?

A lakásbiztosítás, és általában a biztosítások is az öngondoskodás lehetőségei. A biztosító egy meghatározott havi díjért cserébe vállalja azt a kockázatot, hogy baj esetén legyen mihez nyúlnnia. Elképzelhető, hogy az élete szerencsésen alakul, és ritkán vagy akár soha nem lesz szüksége rá, hogy segítségért forduljon. Beázás, lakástűz, csőtörés esetén viszont nem önnek kell több tízezer vagy akár százezer forintokat előteremtenie, hanem a biztosító állja ön helyett a költségeket. Ez pedig rengeteget tud számítani, amikor váratlan helyzettel kell szembesülnie.

Milyen szempontok alapján döntsön?

Számtalan lehetősége van választani. De nem mindegy, hogyan teszi. Érdemes az alábbi pontokat figyelembe vennie:

  • Mennyire alkalmazkodik az igényeihez a szerződés? Kiegészítheti-e az ön számára fontos események elleni védelemmel?
  • Milyen kockázatok ellen nyújt védelmet a választott biztosítás?
  • Milyen kiegészítő elemeket választhat biztosítása mellé?
  • Mennyi a választott biztosítás díja?
  • Milyen összegeket fizet a biztosító a kár esetén?
  • Mennyire megbízható a választott biztosító háttere?
  • Milyenek az adott biztosítóról az ügyfélvisszajelzések? Milyen tapasztalatokat hall vagy olvas az adott biztosítóról?

Hogyan tájékozódjon a lehetőségekről?

Több online kalkulációs felület közül is választhat, de a leginkább akkor válik személyre szabottá a döntése, ha személyesen vagy telefonon tájékozódik. A biztosítók telefonon is össze tudják állítani a kért ajánlatot, melyet sok esetben akár otthonából, interneten keresztül is megköthet. A kapott ajánlatok összehasonlítása már igényei és ízlése kérdése, leginkább a fenti, javasolt szempontok figyelembe vételével.

Mire figyeljen meglévő biztosítás esetén?

Ha váltani szeretne, azt az évfordulóhoz kötve teheti meg. Ez azt jelenti, hogy az évforduló időpontjával (vagyis a szerződés megkötésének vagy a kockázatviselés kezdetének napja) meglévő szerződését felmondja, új szerződését pedig ezzel a dátummal indítja el. Meglévő biztosítójától is kérhet új ajánlatot, mielőtt váltana, hiszen a cégek meglévő ügyfeleiknek is tudnak új ajánlatokat kínálni. Fontos odafigyelnie az értékkövetésre is, illetve arra, hogy figyelembe vegye a szerződés megkötése óta végrehajtott korszerűsítéseket, bővítéseket. Így elkerülheti az úgynevezett alulbiztosítást, tehát biztos lehet abban, hogy biztosítása igazodik megnövekedett értékű ingatlanhoz.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?