SÁRGACSEKK

Autóhitel: van, aki a kevesebbért is többet fizet

Sok devizahiteles autóvásárló szembesül azzal, hogy a forintosítással nő a törlesztőrészlete. Az átváltás utáni helyzetről december 15-ig tájékoztatják a hitelezők ügyfeleiket. Nem mindenki lesz boldog...
  • Szerző: F. G.

Hiába igaz, hogy egy átlagos svájci frank alapú autóhitel törlesztőrészlete a forintosítás után az esetek többségében csökken, konstrukciótól függően közel 30 százalékkal, lesznek olyanok is, akiknek többet kell fizetni. A hivatalos vélemény az, hogy esetükben is kevesebb pénzt kell majd összességében kicsengetniük, ám ez sovány vigasz, most mégis nagyobb havi összegre tart igényt a hitelintézetük.

Nőhet a bedőlő hitelek száma

A helyzet magyarázatát a privatbankar.hu adja a  Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatójára hivatkozva.

 

Az érintett adósok egy részénél a kölcsön türelmi idős megoldással társult, például csak kamatfizetés történt, de emelkedett a törlesztőrészlete azoknak is, akik a bankjukkal korábban átmeneti fizetéskönnyítő konstrukcióban állapodtak meg, és ezek kifutottak az elszámolás után.

A  növekvő törlesztő részletet fizetők közül azok vannak többségben, akiknek jelentős összeget tett ki a már lejárt tartozása, és azt a bankok az elszámoláskor újratőkésítették.

Az persze nem valószínű, hogy ha eddig nem tudtak fizetni, akkor ezután majd tudnak...

Mit tehetünk?

Aki nem ért egyet a forintosítás utáni kamattal, vagy a törlesztőrészleteit listázó táblázattal, az a hitelező pénzintézeténél nyújthatja be panaszát. Sok jóra azonban nem számíthatnak, ha csak nyilvánvaló hiba nem történt…

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?