SÁRGACSEKK

Amerikában is emelnék a minimálbért

Az amerikai minimális órabér jelenleg 7,25 dollár, Obama azt szeretné, ha duplájára nőne.

Los Angelesben a városatyák első olvasatban úgy döntöttek, hogy a jelenlegi 9 dolláros minimális órabért 2020-ig 15 dollárra emelik, ami cirka 567 ezer munkavállaló mindennapjaira lesz komoly hatással az Angyalok Városában - írja a Huffington Post.

Obama hiába szeretné

 

Az Egyesült Államokban a 7,25 dolláron elakadt minimális órabért Obama elnök is kevesli, de az határozott ajánlása ellenére sem akar magától feljebb menni. Az emelésért küzdő aktivisták, a Fight for $15 csoport tömeges demonstrációkat szervez elsősorban a gyorséttermi láncok ellen, amelyek a minimálbéres dolgozók legfőbb foglalkoztatói.

Los Angeles jelenleg a legnagyobb amerikai város, ahol a mozgalom sikert ért el. Itt az átlagosnál magasabb 9 dolláros órabérről egy év alatt 10 dollárra, majd további négy év alatt 15-re emelik a minimálbért.

 

A várost persze megosztja a döntés. Néhány üzleti csoport szerint az emelés a kisebb vállalatok csődjéhez és elbocsátásokhoz is vezethet, de legalábbis a cégek kénytelenek lesznek emelni az áraikat. Mások örülnek, az újabb győztes csatának az egyenlőtlen jövedelmek ellen vívott harcban.

 

Nem kéne jegyre venni a kaját

Albina, egy 29 éves kétgyermekes dolgozó asszony szerint, ha az órabére legalább 14 dollárra nőne, az teljesen megváltoztatná az életüket. „Megengedhetnénk magunknak, hogy élelmiszerjegy nélkül vásároljunk az üzletben, nem kellene albérlőt tartanunk némi plusz bevételért, jobban gondoskodhatnék a lányaimról.”

Az Angyalok Városa tanácsa meghozta döntését, de  a végső szavazás még hátravan.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?