SÁRGACSEKK

7 trükk, hogy hűvös maradjon a lakás

Beütött a kánikula, a légkondik viszont zabálják az áramot. Megmutatjuk, mit tegyél, hogy ne főj meg!
címkék:
  • Szerző: Ripost

1.    Mobil légkondi

Majdnem annyiba kerül az üzemeltetése, mint télen a fűtés, ráadásul ha nem figyelsz arra, hogy közben ne ragyogja be a nap a lakást, csúcsra járatod, amitől a készülék hamar tönkremegy.

A lehető legrosszabb megoldás!

2.    Szellőztetés

Jó ötletnek tűnik kitárni ajtót-ablakot, de ha kint melegebb van, mint bent, csak rontasz a helyzeten.

Szellőztess éjjel és hajnalban, reggel viszont csukd be az ablakokat és sötétíts be!

3.    Ventillátorok

A levegő mozgása hűs érzetet kelt, még akkor is, ha a ventillátor ugyanazt a meleg levegőt keveri. De lehet még intenzívebb a hatás: próbáld ki, hogy egy nagy tál jeget teszel a készülék elé! Persze vigyázz, hogy ne érhesse olvadó víz a vezetéket, vagy a ventillátort - különben csúnya vége lesz a hűsölésnek!  És vigyázz, mert a hideg huzat árthat az ízületeidnek!

 


4.    Redőnyök, spaletták

Ha van, ereszd le vagy csukd be őket napközben! Az ablak előtti védelem sokkal többet ér, mint az ablakon belüli, mert így az üveg sem melegszik annyira át.

5.   Függönyök

Tartsd őket behúzva! A félhomályban több fokkal hűvösebb lesz, mintha csak a tüllfüggöny lógna az ablak előtt. Ha bizonyítékot szeretnél, nézd meg, milyen idő van az ablak és a függöny között – menekülni fogsz onnan.

6.    Növények

Ugye, mennyivel jobb egy sötét erdő klímája nyáron, mint a prérié? Ugyanezt tudják kicsiben a szobanövényeid is. Frissítik és tisztítják a levegőt, miközben az öntözéssel a megfelelő páratartalmat is szinten tarthatod

7.    Főzz éjjel vagy reggel!

A kánikula legpokolibb helyszíne a konyha: ha egyszerre dübörög a hűtő, a fagyasztó (ezek mind kifelé fújják a meleget, amit hűtés közben termelnek) és még a sütő is megy, az jó 10 fokot is dobhat a hőmérsékleten.

Próbáld meg akkorra időzíteni a főzőcskézést, amikor már ki tudod tárni az ablakot!

Még jobb, ha hideg leveseket, salátát teszel a családod asztalára – nemcsak egészségesek, de főzni sem kell őket!

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?