MANI

Ripost Kisokos: Kiemelt ösztöndíjat kaphatnak az informatikusok

Kifizetődő lesz digitális és informatikai vonalon továbbtanulni, hiszen ha jó eredményeket érnek el, kiemelt ösztöndíjat kaphatnak majd a diákok. Pénzzel ösztönöznék az fiatalokat, hogy a digitális világ felé vegyék az irányt, ugyanis óriási a szakemberhiány ezen a területen.
  • Szerző: R.A.

Jövőre bevezetik a Digitális munkaerő programot. Ez annyit takar, hogy rövidebb idejű, de átfogó képzéseket indítanak, mellyel egyszerre átalakítják a felnőttképzési rendszert is.

Ezzel a kormány célja az, hogy a képzett informatikus és digitális szakemberek számát növeljék. Hiszen Magyarországon körülbelül 22 ezer betöltetlen álláshely vár a képzett munkakeresőkre.

A tervek alapján szeretnék bevezetni azt is, hogy az informatikaszakos egyetemi hallgatók meghatározott tanulmányi eredmény mellett a jövő évtől kiemelt állami ösztöndíjat kapjanak.

Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos elmondta, hogy az unió nem tudott jó ütemben átállni a digitális gazdaságra. Azonban az egyik megoldási stratégiájuk erre az, hogy támogatják azokat az oktatási- és munkaerő-piaci és politikai lépéseket, melyek segítenek az új kor igényeinek digitális kompetenciáit elsajátítani.

Ez azért fontos, mert hazánkban a GDP több mint 20 százalékát adja a digitális gazdaság, amelyben mindössze a foglalkoztatottak 15 százaléka dolgozik.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?