PANASZKÖNYV

Brutális összegeket bukhatsz, ha erre nem figyelsz mérőóra-leolvasáskor!

Durva meglepetésekben lehet részed, ha nem figyelsz, amikor a mérőórát olvassák le...

A %% egyik olvasóját 500 ezer forintra büntették, csak mert nem volt matrica a gázmérőjén, amit az óraleolvasó azonnal jelentett. Szerencséjére minden papírt eltett még arról, amikor cserélték az órát, így be tudta bizonyítani, nem ő a hibás.

Azonban érdemes megfogadni pár tanácsot, hogy ne kelljen mélyen a zsebedbe nyúlni:

Bármilyen órát is cserélnek a lakásban, minden papírt őrizz meg! A szolgáltató ugyanis csak akkor szabhat ki büntetést vagy kötbért, ha be tudja bizonyítani, hogy ők sérülésmentesen adtak át mindent és még a plomba számát is fel kell tüntetniük.

Ha már jegyzőkönyvet írtok, mindig olvasd el, mit írsz alá. Ha valami gond van, írásban jelezd benne, és azt is, ha nem értesz egyet a vizsgálat eredményével.

Ha észreveszed, hogy sérült a plomba, azonnal jelentsd be! Gázóra esetében ezt két napon belül meg kell tenned. Máskülönben megbüntethetnek, mert szabálytalan vételezésnek minősül a jogszabályok szerint.

Ha az órát le kell szerelni, mindenképpen figyeld, hogy lefotózza-e a cég. Ugyanis a leszerelés előtt és után is fotót kell róla készíteniük. Ezt később kötelesek átadni neked is.

Figyelj: lakáson kívül eső mérőre nem szabhatnak ki kötbért! Bár köteles vagy megóvni a mérő állapotát, nem szabhatnak ki kötbért, ha a társasház folyosóján vagy a közös pincében van az óra.

• Ha vitás ügyed van, akkor nyugodtan a Budapesti Békéltető Testülethez fordulhatsz, ők ingyen segítenek megoldani.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?