MANI

Őrület, mi történik már megint az ingatlanárakkal

Az elmúlt évek brutális áremelkedése után némi csillapodást jósoltak az elemzők. Tehát azt, hogy a drágulás üteme lelassul, sőt, hogy bizonyos körülmények között még csökkenhetnek is az árak. Lássuk, hogy ehhez képest mit ígér a friss prognózis!
  • Szerző:

2019-ben már nem számít kiugróan magas összegnek, ha egy jó elhelyezkedésű fővárosi lakást 1 millió forintos négyzetméteráron kínálnak a tulajdonosai, sőt az előrejelzések szerint a belvárosban ez lehet az átlag a következő évben. Ha az ingatlanárak tovább emelkednek, akkor az sem elképzelhetetlen, hogy bizonyos lakástípusok esetén a 2 millió lesz a négyzetméterár... Mit ne mondjunk, sokkoló!

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa így látja a piac alakulását:

„Tíz évvel ezelőtt egy jobb kerületben körülbelül 200-250 ezer forintos négyzetméteráron futottak a használt ingatlanok, az újépítésűek pedig négyzetméterenként 300-350 ezer forintért keltek el. Egy minőségi újépítésű pedig akár 25 – 50 %-kal kerülhetett többe. Ha arányosítunk, és azt vesszük alapul, hogy helyenként 1 millió forint feletti négyzetméterárak vannak, akkor könnyen előfordulhat, hogy nem sokára beleharapunk a 2 millió forintba is négyzetméterenként – szemléltette egy példával a jelenlegi helyzetet a szakember.

Budapesten a bulinegyedben lévő lakások négyzetméterárai egekbe szöktek

Megjegyezte ugyanakkor, hogy ez főleg az extra szolgáltatást nyújtó ingatlanok esetében fordulhat majd elő. Ilyen hozzáadott érték lehet az exkluzív kialakítás, a saját edzőterem, az uszoda, a portaszolgálat, a lakók számára is használható zárt kert vagy a panoráma.

Arra a kérdésre, hogy mikor jelenhetnek meg ilyen árak Budapesten, Gadanecz Zoltán úgy felelt, beruházásfüggő a drágulás.

„Egy éven belül sem elképzelhetetlen ez a forgatókönyv, de ez az árfekvés nem az átlaglakásokat érinti majd. Összességében nem várható ekkora emelkedés” – nyilatkozott a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?