MANI

Óriási változás a magyar ingatlanpiacon, most ezért szállhatnak el az árak

Minden jel arra utal, hogy idén a használt lakások piaca fellendül a kedvezményes lakásáfa megszűnésével.
  • Szerző: D.K.

2016 januárjától 5 százalékra csökkent az új lakások értékesítésének áfája a korábbi 27 százalékról. A kedvezményes áfakulcs egy eredetileg meghatározott időintervallumra, 2019. december 31-ig volt érvényes, így 2020-tól újra visszaállt a korábbi rendszer. Ingatlanpiaci szakértők szerint ez némi áremelkedéssel jár majd. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arra számít, hogy nagyobb lesz a kereslet a használt lakások iránt ebben az évben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

2019 év végén lejárt az új lakások építésének felfutásában főszerepet játszó, kedvezményes áfára vonatkozó határidő, ezzel új időszámítás kezdődött az ingatlanpiacon. Hiszen a változás jelentősen befolyásolja az új építésű ingatlanok árát.

Ezzel kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy az építési engedéllyel rendelkező vállalkozók nagyon igyekeztek 2020-ig befejezni az ingatlanok értékesítését, kihasználva a kedvezményes áfa adta lehetőséget. Viszont az idei évtől életbe lépő áfa emelkedésnek egy jó része a vevőkre lesz átterhelve, ami áremelkedéssel jár majd.

„A valós értékesítések során nyilvánvalóan lesznek engedmények a beruházók részéről annak érdekében, hogy ne maradjanak a nyakukon az ingatlanok, amiket fejlesztettek. Az árak emelkednek az áfa értékével, de rugalmasabbak lesznek a beruházók, mint korábban” – fogalmazott a szakember.

Példaként említette, hogy a vevők kaphatnak akár egyedi kialakítást, akár más extrákat vagy árengedményt is, hogy nagyobb kedvvel vásároljanak. Ez persze attól is függ, hogy mennyire szerencsés a beruházás földrajzilag vagy milyen minőségében készültek az épületek.

Gadanecz Zoltán arra számít 2020-ban, hogy a használt lakás piacon is érzékelhető lesz az áremelkedés.

„Lesz egy megnövekedett árkülönbség a használt és az új lakások között, ami az előbbinél elő fogja segíteni az értékesítést. Az emberek többsége szereti látni azt, amit vásárol, és bár ez az újépítésűeknél is lehetséges valamennyire, mégiscsak biztonságosabb, amikor egy meglévőt tud megvásárolni valaki” – zárta szavait a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?