MANI

Rendőrség: Senki ne vezessen papucsban!

A strandüzemmódot az autóban ki kell kapcsolni és számos tipikus nyári szokást el kell kerülni ahhoz, hogy ne szenvedjünk balesetet. Íme 7 hasznos tanács a rendőrségtől.
címkék:
  • Szerző: MZ/X

Tombol a nyár, aki teheti a strandon és a vízpartokon tölti az időt. Az oda való eljutás közben azonban sok a beleset. Óberling József rendőr ezredes, az ORFK-Orszáogos Balesetmegelőzési Bizottságának ügyvezető elnöke szerint a balesetek nagy hányada az elindulás utáni percekben következik be.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Senki ne vezessen papucsban

Senki ne vezessen papucsban!
Fotó: Unsplash.com

Sem strandpapucs, sem fürdőruha

Papucsban vezetés: A tipikus strandviselet nem alkalmas autóvezetésre! A strandpapucs például csökkenti a vezető képességét a pedálok kezelésére. Be is akadhat a pedálokba, és megakadályozhatja a gépkocsi vezetőjét a megfelelő reagálásban. A legtöbb európai országban a strandpapucs nincs kifejezetten tiltva, de a strandpapucsban vagy mezítláb vezetés akár büntetést vonhat maga után, a balesetveszély miatt. A meztelen felsőtesttel való vezetés során a biztonsági öv felhorzsolhatja a testbőrt. És az sem mellékes, hogy könnyebb egy pólót kimosni, mint ősszel kárpitot tisztíttatni!

Az utasok száma feleljen meg az ülések számának

Még ha csak néhány kilométerre is van a vízpart, az ülések számánál több embert szállítani nem csak szabálytalan, hanem veszélyes is.

Fontos a megfelelő folyadékpótlás is

Fontos a megfelelő folyadékpótlás is
Fotó: Pixabay.com

A járművezetőknek szükségük van megfelelő mennyiségű folyadékra

Mindig legyen nálunk elegendő folyadék és igyunk is rendszeresen. Arra azonban figyeljünk, hogy ez a tevékenység ne terelje el a figyelmünket az útról.

Fontos a megfelelő testtartás

Tipikus látvány, hogy valaki így vezet a vízparton: kiteszi a könyökét a gépkocsi ablakán, pedig ezt el kell kerülni. Először azért, mert csökkenti a járművezérlő képességet a gépkocsi irányítására. Másodszor azért, mert ütközés esetén súlyos sérülés következhet be. Egy másik rendkívül kockázatos testtartás az első ülésen ülő utasok esetében az, hogy a lábukat felteszik a műszerfalra. Ezt is kerülni kell.

Jogsi mindig legyen nálunk

Bármennyire is lazán szeret mindenki utazni a strandra, ügyelni kell arra, hogy mindig meglegyenek a személyazonosító okmányaink. A strandra érve érdemes ezeket az értékmegőrzőben elhelyezni.

Parkoljunk szabályosan

Parkoljunk szabályosan

Fordítsunk elég a legjobb parkolóhely megtalálására

A parkolás közvetlenül a strand közelében néha rémálom lehet, de mindig győződjünk meg arról, hogy az arra kijelölt területen parkolunk, mert a homokon vagy a védett területeken való parkolás komoly büntetést eredményezhet.

Figyeljünk a hangszórók hangerejére

Ha túl magasra állítjuk a hangerőt menet közben, akkor azt kockáztatjuk, hogy nem hallunk meg más hangokat, mint amilyen például egy mentőautó szirénáját, vagy egy másik jármű dudáját. Ez veszélyes és pénzbírsággal is sújtható.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?